latinica  ћирилица
28/11/2019 |  13:04 | Аутор: СРНА

Бимал преузео сомборску фабрику Ново сунце

Компанија Бимал из Брчког преузела је сомборску Фабрику за производњу јестивог уља Ново сунце чиме су се годишњи капацитети прераде уљарица удвостручени у односу на досадашњу годишњу производњу од 120.000 тона.
Компанија Бимал - Фото: илустрација
Компанија БималФото: илустрација

Илија Студен, предсједник управе Студен групе у оквиру које послује Бимал, рекао је данас на конференцији за новинаре да ова регија има добру производњу уљарица и сировине, поготово Војводина.

- Анализирали смо како можемо ојачати позицију Бимала и Бимал групе, да будемо што бољи, ближи сировини и ојачамо свеукупне капацитете. Добили смо сагласност свих конкуренцијских вијећа регије и шире за укрупњавање индустрије уља преузимањем Фабрике Ново сунце, сада већ Бимал сунце - истакао је Студен.

Замјеник генералног директора компаније Бимал Митја Ковачич навео је да су основни разлози за овај корак то што су капацитети фабрике у Брчком премали за задовољење свих потреба тржишта, те је на овај начин омогућена боља контрола производње, као и боља позиција на тржишту Балкана, ЕУ и Блиског истока.

- Због иновативног приступа производњи и високог квалитета, покренули смо производњу одређених специјалитета које пласирамо на тржиште Далеког истока и тај посао моћи ћемо још више развијати сада када имамо своје властите капацитете - рекао је Ковачич.

Он је додао да компанија планира да повећа производне капацитете прераде уљарица у Србији до 180.000 тона, чиме ће Бимал група достићи 300.000 тона.