latinica  ћирилица
28/11/2019 |  10:05 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Маринковић: Популациона политика скупа, али неопходна

Предсједник Центра за демографска истраживања у Бањалуци Драшко Маринковић сматра да је питање останка и опстанка становништва Републике Српске директно условљено спровођењем активнијих мјера популационе политике које јесу скупе, али се средства за то морају наћи.
Драшко Маринковић - Фото: СРНА
Драшко МаринковићФото: СРНА

Маркинковић је оцијенио да би у буџету Владе Српске, али и локалних самоуправа требало планирати већа издвајања за ове намјене, те да би се могло много урадити и популационом обуком и снажнијом пропагандом, за шта не би требало издвајати велика средства.

Он је рекао да је у протеклих 27 година природни прираштај у Српској смањен за више од 13 промила, те да је тренутно бруто стопа фертилитета веома ниска.

Према његовим ријечима, од 2013. до 2018. године само по основу негативног природног прираштаја и салда унутрашњих миграција демографски дефицит је износио 23.277 становника.

- То је посљедица све раширенијег одгађања брака и рађања, смањења броја склопљених бракова, расељавања, емиграција у иностранство, али и тешке социо-економске ситуације - рекао је Маринковић за Еуроблиц.

Он је додао да компоненте природног кретања становништва Републике Српске од 1996. до 2018. године указују на проблеме у демографском развоју скоро свих општина.

- У посљедњих 20 година дошло је до интензивног повећања броја градова и општина са негативним природним прираштајем - рекао је Маринковић, наводећи да ниједна општина у овом периоду није у континуитету имала позитиван тренд природног прираштаја.

Очигледно је, нагласио је Маринковић, да ће све више расти број становника у градовима и регионалним центрима док ће на селима бити све мањи број становника, што ће изазвати одумирање мањих мјеста.