latinica  ћирилица
20/11/2019 |  18:11 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Формирањем Савјета министара биће одблокирани бројни пројекти

Формирање Савјета министара и деблокада рада Парламентарне скупштине БиХ откочиће многе пројекте, прије свега инфраструктурне, који су, због нефункционисања институција на бх.нивоу, били на чекању. Све то чинило је велику штету и буџету Српске, па је коначно стварање услова за именовање предсједавајућег Савјета министара за Српску од изузетне важности, поручио је премијер Радован Вишковић.

Мост Братољуб у Братунцу, нова повезница Српске и Србије, изграђен је још прије двије године. Међутим, због нефункционисања заједничких институција и даље није у употреби. Наговјештај да би, формирањем новог Савјета министара и деблокадом рада парламента БиХ, коначно могли Братољубом преко Дрине, донио је велико олакшање мјештанима Братунца.

И није само мост у Братунцу био на чекању – сличан примјер је и у Градишци. Иако су градске власти обезбиједиле неповратна средства за пројекат уређења водоводне и канализационе мреже, чекало се формирање бх.институција и ратификација уговора. Вјерују да су, након јучерашњег договора, веома близу почетку радова.

- Прије свега, што ће ова одлука, односно уговор и споразум који је потписан швајцарском банком, средства од 14 милиона евра коначно бити оперативна - изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Процјењује се да је укупна вриједност пројеката у општинама и градовима Српске, који су чекали формирање институција, око пола милијарде евра.

- Све оно што је стајало до сада директан је утицај имало на становништво у локалним заједницама. Нас, у Савезу општина и градова, радује чињеница да је овај посао коначно завршен и да ће све процедуре, када су у питању кредити и донације, које морају проћи инситуције БиХ, коначно бити окончане - изјавио је предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић.

Осим пројеката у локалним заједницама, постизање политичког договора и формирање институција БиХ највише ће се одразити на деблокаду пројеката из области путне инфраструктуре у Српској, каже министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

- Није дошло до ратификације са ЕБРД-ом за обилазницу око Добоја, вриједности 150 милиона евра. Није дошло до ратификације за донаторска средства за прву фазу коридора 5ц, у висини од 14 милиона евра. Помакнут је са мртве тачке споразум са Србијом о изградњи моста на Рачи - изјавио је Трнинић.

Коначно формирање институција БиХ требало би да пошаље позитивну поруку и потенцијалним приватним инвеститорима, који несређену политичку ситуацију у БиХ најчешће наводе као разлог недостатка инвестиција.