latinica  ћирилица
20/11/2019 |  17:43 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: Политичке снаге планирале раскол у Православној цркви

Расколи и супротности који су отежали одржавање јединства Православне цркве нису изазвале помјесне цркве, већ су их испланирале одређене политичке снаге, изјавио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил.
Патријарх Кирил - Фото: РТРС
Патријарх КирилФото: РТРС

Патријарх Кирил захвалио епископији, свештенству и вјерницима за огромну подршку коју осјети у доношењу одлука о санирању раскола, подјела и супротности.

Московски патријарх истакао је да је расколе, подјеле и супротности сигурно изазвао ђаво, који увијек дјелује кроз људе, али не кроз лидере Цркве.

- Ово што данас гледамо нису изазвали црквени лидери, већ снаге изван Цркве. Поједини политички противници Русије су, из неког разлога, одувијек били заинтересовани за Руску православну цркву и постављали су питање да ли је Русија превише блиска са припадницима исте религије, прије свега са грчким народом и грчким патријархом - нагласио је Кирил.

Руски патријарх напоменуо је да Руска православна црква зна да су издата упутства за усмјеравање руског и грчког православног свијета на пут сукоба и да се то десило јер поједине цркве нису успјеле да се одупру притиску који се врши на представнике цркве.

Патријарх Кирил је изразио наду да ће се ускоро зауставити раскол у Православној цркви и нагласио потребу за јачањем унутрашњег јединства, јавио је ТАСС.

Грчка је прошлог мјесеца признала такозвану Украјинску православну цркву, коју Руска православна црква не признаје као канонску.