latinica  ћирилица
20/11/2019 |  14:01 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Радовић: Унаприједити сарадњу институција у остваривању дјечијих права

Република Српска је у протеклом периоду учинила значајан искорак у усклађивању закона и нормативног дијела са потребама и захтјевима Конвенције о заштити права дјеце, али је неопходно унаприједити сарадњу између релевантних институција како би резултати били значајни, рекла је омбудсман за дјецу Српске Драгица Радовић.
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић - Фото: СРНА
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица РадовићФото: СРНА

Радовићева је данас у Бањалуци указала на значај усвајања новог Кривичног законика у Републици Српској, затим Закона о увођењу регистра о педофилима, те увођење у програме школа превенцију у заштити дјеце од насиља, како би се што боље уредила област подршке дјеци и заштити њихових права.

- Упркос томе, извјештаји показују да постоји недовољна сарадња ресора и институција у области образовања, просвјете, здравства, унутрашњих послова, али и да унутар ових ресора не постоји довољна сарадња у размјени података и слично - рекла је она.

Радовићева је оцијенила да је успостављена добра законска основа, те да је потребно пратити примјену тих закона и евентуално дјеловати уколико је потребно нешто мијењати, у складу са потребама дјеце, али и развоја науке и технологије.

Радовићева, која је у Основној школи "Петар Петровић Његош" присуствовала манифестацији поводом обиљежавања 30 година од усвајања Конвенције УН о правима дјетета, напоменула је да је неопходно да све земље потписнице овог документа треба да обезбиједе услове за поштовање права дјеце.

Директор ове школе Ђорђа Грајић рекла је да се у овој образовној устанви придаје велика пажња дјечијим правима, прије свега поштовању законских обавеза у овој области.

- Трудимо се да креирамо властите програме како бисмо проширили интересовања ученика, те им приближили различите потребе дјеце, али и објаснили да различитости треба прихватити - рекла је Грајићева.

Ива Ивковић, ученик четвртог разреда, рекла је да свако дијете има право на игру, учење, љубав, те да одрасли треба чешће да се сјете да су и они некада били дјеца и да они могу да се забаве и уживају.

УН су 20. новембра 1959. године усвојиле Декларацију о правима дјетета, предлажући да се тог дана, кроз манифестације широм свијета, глобално подиже свијест о идеалима и циљевима Конвенције о правима дјетета.