latinica  ћирилица
20/11/2019 |  09:34 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Стевандић: Борба за изворне дејтонске надлежности

Дејтонским споразумом сви у БиХ су добили мир, а Република Српска верификацију и то је најмање спорно, али је спорно све оно што се дешавало послије - стална измјена Дејтона на штету Српске, губитак њеног суверенитета и скрнављење њених институција, изјавио је Срни предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је истакао да је напокон дошла фаза да о томе почне да се разговара отворено и да се каже да све оно што је пренесено са Републике Српске на ниво БиХ није било у изворним дејтонским надлежностима, да је то ствар уговора и да мора да се размишља како да тај уговор буде промијењен у корист Српске.

- То није усмјерено против Федерације БиХ или других народа - рекао је Стевандић поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Република Српска, нагласио је он, мора да задржи свој ниво самосталности у одлучивању, ентитетски суверенитет и свој уставни положај да се без ње не може мијењати Устав и доносити одлуке на територији БиХ.

Према његовим ријечима, веома је значајно да буде успостављен и принцип легитимитета у Српској, односно да се зна ко су њени легитимни представници.

- Осим борбе за очување суверенитета и достигнутог нивоа самосталности боримо се и да буду легитимни људи за које гласа већина народа у Републици Српској. Посебне проблеме имамо у посљедњих годину дана када људи који су изгубили изборе покушавају да преговарају у име Српске, а њихов капацитет је у тим преговорима много мањи и они жртвују суверенитет Републике Српске ради фотеља у Сарајеву које могу да добију, које су већ добили или желе да их задрже као што то ради Савез за промјене - рекао је Стевандић.

Он је поручио да је народ увијек врховни судија, те да је глас народа глас Бога.

- Надамо се да ће народ осудити оне који на тај начин раде против Српске и да ће они то добро разумјети. И поред монструозних медијских манипулација великог броја медија у Федерацији БиХ који су према нама настројени непријатељски и чине од нас мете, борба за Републику Српску не смије престати јер она подразумијева да и то треба издржати - каже Стевандић.

Двотрећинска већина у Народној скупштини Републике Српске која је на посебној сједници стала иза сета закључака усмјерних ка одбрани Дејтонског споразума, оцијенио је Стевандић, је легитимна, легална и треба да афирмише снагу Српске и моћ њених институција.

Они који су стално спремни да праве циркус од Народне скупштине и да негирају оно што она ради су, истакао је он, људи који раде против Српске јер је врхунски легитимитет свуда у највишем законодавном тијелу.

- Они који желе да проблематизују било коју одлуку, а поготово двотрећинске већине Народне скупштине раде против Републике Српске, али њих је сваким даном мање. То је доказ успјешности политике коју ми који представљамо легитимну већинску Српску свакодневно водимо - истакао је Стевандић.

Сутра се навршавају се 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.