latinica  ћирилица
19/11/2019 |  19:02 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Чланства у НАТО нема без одлуке Предсједништва и ПС БиХ

Одлука Предсједништва БиХ, о именовању Тегелтије и слању Програма реформи, изазвала је бурна политичка реаговања. Досадашња власт у Сарајеву, а опозиција у Српској, СДС и ПДП, поручују да је прекршена резолуција Парламента Српске о војној неутралности. Из СНСД-а одговарају - да Програм реформи није АНП, и да је ријеч о првом документу од 2005. године, који не прејудицира чланство у НАТО-у.

Након више од годину дана од избора формира се власт на нивоу БиХ. Чланови Предсједништва БиХ одржали су ванредну сједницу, усвојили Програм реформи и именовали Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара. Предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић у изјави за новинаре рекао је кратко – документ иде у Брисел. Бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић каже да нема побједника и да је побиједио договор.

- Овдје је постигнут консензус међу члановима Предсједништва БиХ. Ми смо једногласно донијели ову одлуку. Било је како сам све вријеме говорио. Није могућ ни Џаферовићев ни Комшићев диктат, а док се не постигне нови договор морамо поштовати постојеће договоре у БиХ - истакао је Шефик Џаферовић.

И док и сам Џаферовић говори да усвојени документ предвиђа сарадњу са НАТО-ом, лидери СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић тврде да је њиме отворен пут за чланство. Поручују да је прекршена резолуција Народне скупштине о војној неутралности.

- Од данас је та резолуција празан папир. Именовање је резултат одлуке да се у Брисел пошаље документ и активира МАП  -наглашава Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Реагују и из СНСД-а. Портпарол ове странке Радован Ковачевић каже да је Програм реформи БиХ први документ у посљедњих 15 година који не подразумијева чланство у НАТО-у.

- Усвојен је на нивоу званичних институција БиХ по први пут документ који јасно каже да се не прејудицира чланоство у НАТО и који за разлику од свих досадашњих докумената који су подразумијевали да БиХ треба да постане чланица НАТО сада говори да договарамо ту сарадњу унутар свих нивоа власти у БиХ - напомиње Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Шеф Клуба СНСД-а у Парламенту Српске Игор Жунић поручује да СДС и ПДП жале за удобним фотељама у Сарајеву. Шеф Клуба ове странке у Представником дому Сташа Кошарац каже да Програм реформи БиХ није АНП и да је СНСД показао да је досљедан очувању Републике Српске.

- Свако наше политичко кретање ће бити у складу са интересима Републике Српске и у складу са ставовима Републике Српске, не никако како је то радио СДС и ПДП у интересу странаца и оних који су жељели да од БиХ направе државу само Бошњака - рекао је Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

На потезу је Представнички дом и Комисија за припрему избора Савјета министара. Након потврде Представничког дома, која по Закону о Савјету министара мора да се догоди у року од 30 дана, Зоран Тегелтија преузима дужност предсједавајућег. Он именује министре и замјенике и тражи потврду од Представничког дома. У року од 30 дана Представнички дом потврђује нови сазив Савјета министара.