latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:00 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Мајер - Шмит: Помоћи БиХ у превазилажењу мигрантске кризе

Њемачка је спремна да пружи БиХ конкретну финансијску и кадровску помоћ у превазилажењу мигрантске кризе, али је за то потребан унутрашњи договор, поручио је данас у Сарајеву парламентарни државни секретар у Министарству унутрашњих послова Њемачке Штефан Мајер.
Сарајево-Мајер-Шмит - Фото: СРНА
Сарајево-Мајер-ШмитФото: СРНА

Он је новинарима, након састанака њемачке делегације са члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућим Савјета министара у техничком мандату Денисом Звиздићем и министром за људска права и избјеглице Семихом Боровац, рекао да ЕУ, па и Њемачка, дијеле исту судбину са БиХ када је у питању мигрантска криза.

- Свјесни смо да БиХ није мјесто гдје се избјегличка и мигрантска криза може окончати, али, са друге стране, мислимо да је одговорност на политичарима у БиХ, односно, Влада Њемачке жели да води и даље конструктивне разговоре како би се створили хумани услови за мигранте који се налазе у БиХ. Ми желимо да помогнемо и у борби против илегалних миграција - навео је Мајер.

Мајер је рекао да га је обрадовала информација о томе да постоје конкретна размишљања о затварању кампа "Вучјак" код Бихаћа и да постоје алтеранативне локације за смјештај миграната, нагласивши да је став њемачке Владе да мигранти у БиХ треба да буду фер и равномјерно распоређени.

Он је додао да је током данашњих састанака понуђена помоћ њемачке цивилне заштите у отварању нових прихватних центара за мигранте.

Мајер је најавио да ће Њемачка ускоро донирати десет инфрацрвених камера за потребе Граничне полиције БиХ у обезбјеђивању границе.

- Ми се залажемо за споразум са Фронтексом јер је та сарадња са Србијом скоро закључена. То је веома битан аспект сарадње јер је БиХ важна земља и мислим да је Фронтексу потребно дати могућност да са Граничном полицијом БиХ обезбјеђује границу - навео је Мајер.

На питање новинара да ли ЕУ намјерава да прими одређени број миграната, Мајер је одговорио да би то био погрешан сигнал за мигранте, већ да је потребно затворити спољне границе и омогућити чланицама ЕУ да саме одлуче ко може да уђе у Унију.

Члан Бундестага Кристијан Шмит рекао је новинарима након састанака да БиХ, која се налази на путу ка ЕУ, има право да са Европљанима користи заједничка искуства која би допринијела рјешавању проблема са мигрантима.

- Наш циљ је да тражимо добро и хумано рјешење за мигранте који пролазе и који се налазе у БиХ, али и да утичемо на смањење њиховог прилива. Ми се надамо да ће у Предсједништву БиХ доћи до усаглашавања ставова, посебно када је у питању сарадња са ЕУ и Фронтексом - рекао је Шмит.

Он је указао да је Њемачка, упркос "збуњујућим гласовима из Париза", чврсто опредијељена и стоји иза статуса БиХ као могућег кандидата за чланство у ЕУ, али да исто тако има право да од БиХ тражи одговарајућу сарадњу и уклађивање ставова.