latinica  ћирилица
19/11/2019 |  15:52 ⇒ 17:12 | Аутор: РТС

Француска жели договор до самита у Загребу

На почетку Савјета министара ЕУ на којем је проширење једна од главних тема, француска министарка за Европу Амели де Моншалан изјавила је да до самита у Загребу у мају 2020. године Француска жели договор о новој политици проширења.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Амели де Моншалан је изјавила да је француски неформални документ о новим принципима проширења полазна основа за расправу са другим земљама чланицама и Европском комисијом, додајући да је шест других земља чланица – Аустрија, Италија, Словенија, Словачка, Чешка и Пољска – у свом неформалном папиру такође изразило жељу да са Европском комисијом започну рад на реформи процеса проширења. 

- Данас видимо да постоји фрустрација начином на који се преговори воде са Србијом и Црном Гором. Преговори трају већ годинама без конкретног напретка на терену. Напротив, видимо да се наставља миграција и одлив мозгова из тих земаља. С друге стране, на нивоу ЕУ се усталила спорост у одлучивању - изјавила је француска министарка прије почетка састанка Савјета министара. 

Нагласила је да Француска не покушава да "промјени правила игре" која је већ у току, већ да процес учини ефикаснијим, са конкретним користима за становништво земаља које преговарају.

Процес је сувише дуг и фрустрирајући за оне који у њему учествују, није довољно политички већ постоји нека врста аутоматизма. Што је најважније, грађани земаља које воде преговоре не виде од тога користи за себе.

Моншаланова је поручила да Француска предлаже да земље кандидати могу брже да дођу до економске помоћи из различитих области, и прије него што постану чланови ЕУ. 

- Многи кажу да је проширење одговор на спољне утицаје страних сила који желе да учврсте присуство на Балкану – али не можемо одговорити на то ако немамо конкретне инструменте. Нећемо одговорити на те утицаје шаљући упитнике о правосуђу и јавним набавкама, јер за то вријеме други инвестирају. Ако не инвестирамо у индустријски, пољопривредни развој и друге секторе, можемо да водимо административне преговоре, али на локалу становништво не види у томе свој интерес и долази до замора код оних који воде преговоре без резултата - изјавила је Моншаланова.

Француска министарка је нагласила да је Париз доставио политчки приједлог, али да тек предстоји детаљна расправа о техничким детаљима, додајући да нова динамика проширења може да се односи и на Србију и Црну Гору које већ воде преговоре.

- Преговори започети са Србијом и Црном Гором су легитимни процес, али видимо да има слабости. Ово је приједлог за дебату. Ако Србија и Црна Гора желе да уђу у ову нову динамику, спремни смо да о томе разговарамо. Ово је за сада политичка расправа, али предстоје многи технички разговори, како би се повратило повјерење у процес проширења и код земаља чланица и код становништва у земљама кандидатима - изјавила је Амели Де Моншалан, француска министарка за Европу.