latinica  ћирилица
19/11/2019 |  13:40 | Аутор: СРНА

УКЦ Српске: Успјешно урађена 32. трансплантација бубрега

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци успјешно је урађена 32. трансплантација бубрега, а постоперативни опоравак пацијената протиче уредно и без компликација, саопштено је из ове здравствене установе.
Операција - Фото: РТРС
ОперацијаФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је трансплантирани пацијент Д.Ђ. /37/, а донор бубрега је мајка Д.Ј. /67/, те да су комплетну предоперативну припрему пацијената урадили љекари УКЦ-а на Одјељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести.

- У припреми трансплантације, која је урађена у петак, 15. новембра, кориштена је техника за размјену налаза путем видео-конференције са Војномедицинском академијом у Београду, што подразумијева заједничко разматрање медицинске документације и доношење одлуке о извођењу процедуре - наводе из УКЦ-а.

Како се додаје, убудуће ће трансплантациони тим УКЦ-а највећим дијелом самостално обављати ову процедуру, с тим да ће васкуларни хирурзи са ВМА и даље бити дио процеса едукације кадра УКЦ-а овог профила који ће врло брзо моћи самостално да учествује у извођењу трансплантација.

- Овим путем смо још једном потврдили нашу спремност да кроз усавршавање нових вјештина и стицање нових знања станемо раме уз раме са реномираним установама у региону - истичу у УКЦ-у.

Прва трансплантација урађена је прије девет година у УКЦ-у уз помоћ тима са ВМА који све вријеме учествује у процесу едукације кадра УКЦ-а.