latinica  ћирилица
19/11/2019 |  12:39 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Тешки метали у ријеци Ситници - због еколошке катастрофе пријети расељавање становништва

Здравље око 5.000 становника углавном Срба у Лапљем Селу, Чаглавици, Преоцу и Добреву у општини Грачаница и селима низводно уз ријеку Ситницу угрожено је због присуства тешких метала и живе у кориту ријеке Грачанке и потоцима, у које се сливају канализационе и отпадне воде из новоформираних елитних насеља и индустријских објеката из сусједне Приштине.
Грачаница - протест грађана - Фото: СРНА
Грачаница - протест грађанаФото: СРНА

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је да је проблем загађености ријеке Грачанке настао посљедњих неколико година.

- Трудили смо се да дођемо до решења, позивајући и обраћајући се бројним домаћим и међународним организацијама, али нисмо успели - рекао је Поповић на протестном скупу мјештана у организацији Омладинског центра ове општине, а којем су присуствовали представници ОЕБС-а.

Он је навео да је општина Грачаница поднијела више кривичних пријава, али да до данас није добијен било какав одговор, што додатно компликује проблем у проналажењу рјешења од кога зависи опстанак локалног становништва.

Поповић је навео да се загађивач не налази на подручју општине Грачаница већ у дијелу општине Приштина који се наслања на Грачаницу, те да се зато у проналажење рјешења морају укључити локалне власти Приштине и централне институције.

- Морамо хитно реаговати јер смо идентификовали велики број људи који имају здравствених проблема који су настали као директна последица загађености - нагласио је Поповић.

Он је најавио да ће почетком наредне године дијелом о трошку општине Грачаница, а дијелом уз помоћ међународних организација започети регулација ријечног корита Грачанке и изградња канализационе мреже.

Градоначелник Приштине Шпенда Ахмети, који је присуствовао скупу јер је и он са породицом однедавно постао становник Грачанице, најавио да ће у наредне, најкасније, три године у Косову Пољу бити изграђен систем за пречишћавање отпадних вода за подручје општина Липљан, Приштина, Косово Поље, Подујево и Обилић.

- Реализацијом пројекта вредног 80 милиона евра, донација француске Владе, биће решен проблем отпадних вода, али је пре тога неопходно да свака општина појединачно изгради систем колектора и канализационе мреже како би се укључили у систем за пречишћавање у Косову Пољу - рекао је Ахмети.

Он је упутио захтјев општини Грачаница да њене инспекцијске службе заједно са инспекцијом Приштине уз помоћ полиције идентификују све потенцијалне загађиваче.

Ахмети је потписао петицију да се ријеши питање канализационе мреже у Грачаници, коју је у организацији Омладинског центра потписало више од 2.000 становника.