latinica  ћирилица
19/11/2019 |  10:45 | Аутор: СРНА

Божићу и Хастору повећане казне за планирање терористичких напада

Апелационо вијеће Суда БиХ уважило је жалбу Тужилаштва на првостепену пресуду Суда према којој су Максим Божић и Един Хастор осуђени на укупно шест година затвора због планирања терористичког напада у Источном Сарајеву и Тузли, те повећало казну на укупно девет година затворске казне.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Божић је првостепено осуђен на четири, а Хастор на двије године затворске казне. Апелационо вијеће је другостепеном пресудом Божићу изрекло шест, а Хастору три године затвора.

Тужилаштво је саопштило да наставља интензивне активности на процесуирању предмета тероризма и предмета повезаних са опасностима од терористичких активности.

Божић и Хастор су проглашени кривим да су, као припадници радикалног селефијског покрета, у контакту с другим особама, набављали оружје и експлозивна средства, те планирали и припремали на подручју БиХ извршење терористичког напада.

У пресуди се наводи да су они планирали и припремали напад на зграду Агенције за истраге и заштиту БиХ у Источном Сарајеву и зграду Министарства унутрашњих послова Тузланског Кантона.

Оптужница против Божића и Хастора подигнута је у јулу 2018. године.