latinica  ћирилица
18/11/2019 |  20:03 ⇒ 22:21 | Аутор: СРНА

ЕУ: Камп Вучјак мора бити затворен, ситуација забрињавајућа

Представници Европске комисије и ЕУ који су данас разговарали са властима Бихаћа рекли су да је ситуација забрињавајућа, те да би мигранти што прије требало да буду пребачени у адекватне смјештајне капацитете, а Вучјак укинут, те да морају бити распоређени широм БиХ, а не само у Унско-сански кантону.
Камп Вучјак (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Камп Вучјак (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Шефица Одјељења за БиХ при Генералној дирекцији Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Михела Матуела рекла је да је ситуација и даље забрињавајућа и да су огорчени на нерад власти виших нивоа.

Према њеним ријечима, ЕУ је учинила много, али не може замијенити представнике власти БиХ.

- БиХ је у августу одобрено 10 милиона КМ за повећање капацитета и нове прихватне центре, али они све вријеме до сада нису идентификовали нове центре. Позитивна вијест је стигла крајем прошле седмице када су се појавиле нове двије локације - једна у Сарајеву и једна у Тузли. То смо искористили као почетну тачку за разговоре у УСК, јер би центри помогли да овај кантон барем мало буде растерећен притиска - навела је Матуела.

Она је додала да је у току провјера ове двије локације да би био утврђен капацитет и колико времена је потребно за премјештање миграната, а након тога ће бити рађен план транспорта, с тим што предност имају они који се налазе у Вучјаку, преносе федерални медији.

- Вучјак је неприхватљив јер не испуњава ниједан основни услов за смјештај миграната и властима овдје је јасно да је то нешто што треба хитно ријешити. С обзиром на то да долази зима, приоритет ће бити и мигранти који немају никакав смјештај - напоменула је Матуела.

Она је рекла да разумију ситуацију са којом се становници УСК суочавају с обзиром на то да је овдје највећи прилив миграната и навела да је ово био кључни тренутак за састанак са властима, јер зима само што није стигла, а смјештајни капацитети у којима се мигранти налазе не одговарају међународним стандардима.

- До сада смо обезбиједили 36 милиона евра за управљање кризом, имали смо интензивне разговоре са свим нивоима власти да бисмо и њима дали подстицај да помогну у рјешавању питања интерне координације која недостаје. Ангажовали смо и експерта који је први пут дошао данас и упознао се са представницима власти у кантону. Његова помоћ ће бити кључна да помогне у организацији интерне координације - истакла је Матуела.

Она је нагласила да се и даље ради на побољшању услова живота становника УСК, а представнике власти су замолили да заједно са грађанима детектују инфраструктурне проблеме с циљем побољшања животног стандарда.

Шеф Одјељења при Генералној дирекцији за европску цивилну заштиту и операције хуманитарне помоћи Мартин Ташнер рекао је да је Европска комисија врло забринута због хуманитарне ситуације у БиХ, посебно у УСК.

- Европска комисија и ЕУ су овдје да вас подржи и наставићемо са тим, што смо потврдили и данас. У БиХ смо присутни од љета 2018. године и до сада смо обезбиједили 5,8 милиона евра, што је дио од 36 милиона евра - навео је Ташнер.

Он је истакао да помно прате како се троши овај новац, а да њихове партнерске организације као што су УНХЦР и Дански савјет за избјеглице редовно подносе извјештаје, те да је до сада све трошено у складу са договорима.

Након састанка, премијер УСК Мустафа Ружнић рекао је да је представницима ЕУ пренио ставове и закључке кантоналне Владе и становника овог кантона да морају бити измјештени мигранти из Бире и Мирала, али и да мигрантски прилив у кантон мора бити контролисан.

- Тражимо хитно да Министарство безбједности и Савјет министара у техничком мандату одрже састанак којем би присуствовали сви који су задужени за мигрантску кризу и донесу одлуку када и гдје ће бити измјештен Вучјак, у којем року, које су нове локације, те када и гдје се измјештају Бира и Мирал. Не може се од грађана и Владе овог кантона очекивати да сами даље носе терет у овом процесу. Ми то више нећемо - поручио је Ружнић.