latinica  ћирилица
18/11/2019 |  16:27 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Херцеговачка радионица добила први продајни објекат

Добра пословна идеја уз предан рад и труд, уз подршку надлежних, пут су до успјеха у властитом бизнису. Потврда овог рецепта је и породица Делић из Требиња. Прије шест година почели су мали породични бизнис производње природне козметике и љековитих препарата. Данас су отворили први продајни објекат, а ручно рађене креме и приправци освојиле су домаће и тржиште региона.

Александра Делић примјер је храбре и иновативне, вриједне жене, која није чекала заспослење, већ је кренула у развој властитог бизниса. Од првих кремица, до првог продајног објекта уложила је много труда и непроспаваних ноћи, а у посао је укључила цијелу породицу. Све креме, сапуни, тинктуре, пасте, рађене су ручно, од херцеговачких плодова по старим рецептурама.

- Бављење овим послом вам је као неко ткање, много нити до резултата. Тако и ово много труда и рада учествује цијела породица, плод је ова прва продавница - каже Александра Делић, директорка и власница Херцеговачке радионице.  

Без подршке, како породице, тако и градске управе, каже не би могли. Кроз пројекат самозапошљавања добили су одређена средства, док су од донација Аграрног фонда града Требиња купили неопходну опрему за прераду биља и других сировина.

- Позитиван примјер кад је управа подржала покретање бизниса и самозапошљавање једног члана породице и довело је до тога да су ови људи успјели, да су самостални, отварају прву радњу - напомиње Мирко Ђурић, градоначелник Требиња.

"Херцеговачка радионица" има палету од 40 производа. Квалитет је препознало тржиште, а козметички и љековити препарати мале породичне радионице нашли су пут до купаца у БиХ, Србији и Црној Гори. За излазак на страно тржиште понуда има, али проблем су количине. У плану је проширење капацитета.

- Капацитети за сада јесу проблем. Мала линија уз нове машине које смо већ поручили, па ћемо моћи да одговорима на веће поруџбе и већим капацитетима - додала је Александра Делић.

Свако радно мјесто и успјешна пословна прича важни су за развој Требиња, истичу у градској управи. Обећавају да подршка предузетничким идејама неће изостати ни у наредном периоду. Расписан је нови позив за самозапошљавање, а на располагању су грантови до 15.000 марака по кориснику. У претходне двије године, кроз различите програме подршке, запослено је око 600 особа.