latinica  ћирилица
18/11/2019 |  14:49 | Аутор: СРНА

Линта: ЈНА 1991. у Вуковару дјеловала по Уставу

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да је безочна лаж Хрватске да је у септембру 1991. године ЈНА напала Вуковар јер је то била једина званична војска која је имала уставну обавезу да деблокира касарну, заштити војнике и ослободи Србе од напада и терора хрватских паравојних формација.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да је ЈНА, као регуларна војска тада међународно признате државе Југославије, имала обавезу да заштити српски народ у Вуковару над којим су хрватске паравојне формације на челу са Томиславом Мерчепом и другима спроводиле терор од почетка 1991. године.

- Најбоље свједочанство о терору Мерчепових убица над вуковарским Србима оставио је тадашњи повјереник Владе Хрватске за Вуковар Марин Видић Били који је послао писмо Фрањи Туђману и другим хрватским политичарима - Ивици Рачану, Савки Дабчевић Кучар, Дражену Будиши... - навео је Линта у саопштењу.

Он је навео и да су до почетка битке за Вуковар хрватске паравојне формације у том граду убиле најмање 120 Срба.

Линта је истакао и да је ЈНА била ослободилачка војска и да Србија треба да се поноси припадницима ЈНА који се погинули у борби за ослобођење Вуковара.

- Посебну почаст Србија треба да одаје генерал-мајору и команданту Новосадског корпуса Младену Братићу који је погинуо предводећи своје војнике - рекао је Линта.

Он је истакао и да је ЈНА као једина легална и легитимна оружана снага 14. септембра 1991. године покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну, коју су хрватске паравојне снаге отворено нападале од краја јула, а крајем августа потпуно блокирале.

Линта је подсјетио да су на данашњи дан прије 28 година снаге ЈНА ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација које је основао усташки режим Фрање Туђмана.