latinica  ћирилица
18/11/2019 |  14:24 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Дани СПД Слога од 22. до 24. новембра у Сарајеву

Уз благослов и покровитељство Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, Српско пјевачко друштво "Слога" организоваће од 22. до 24. новембра у Сарајеву хорски фестивал на којем ће учествовати хорови и ансамбли из БиХ, Србије и Црне Горе.
Сарајево - СПД "Слога", архив - Фото: СРНА
Сарајево - СПД "Слога", архивФото: СРНА

- Уз двије концертне вечери сви хорови ће заједно пјевати и на Светој архијерејској литургији, па ће тиме овај фестивал ревијалног типа пружити потпуну нову димензије хорског заједништва која је данас запостављења у мору такмичарских фестивала - рекао је данас Срни диригент Стефан Мојсиловић.

Према његовим ријечима, осим домаћина наступиће и хорови: Прво београдско певачко друштво, Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке, Црквени хор "Свети Марко" из Подгорице, Српско православно црквено пјевачко друштво "Побратимство" из Фоче, Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву са Пала, Женски вокални ансамбл "Дар" из Бањалуке и Мушки вокални ансмбл "Појци Храма Светог Саве" из Београда.

Он је додао да ће се хоровима на литургији придружити и Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Отварање фестивала и прво концертно вече биће одржани у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву у петак, 22. новембра, са почетком у 19.00 часова.

- Другог дана фестивала, осим активности предвиђених за хорове-учеснике, у плану је још један концерт, овог пута у Дому Оружаних снага у Сарајеву, такође у термину од 19.00 часова - навео је Мојсиловић.

Фестивал ће бити затворен у Саборној цркви, гдје ће заједнички хор свих учесника пјевати на Светој архијерејској литургији у недјељу, 24. новембра, од 9.00 часова.

Мојсиловић истиче да се очекује заједничко пјевање преко 150 хорских извођача који ће својим гласовима уприличити овогодишњу јубиларну прославу 800 година од самосталности Српске православне цркве и оснивања Митрополије дабробосанске.

- Ово је уједно и једини хорски фестивал ове врсте у Сарајеву који ће наставити традицију хорских сабрања које Слога његује од свог оснивања и давне 1888. године. Посебан циљ овог фестивала јесте да Слога са својом познатом историјом и традицијом окупи хорове који већ имају завидну репутацију, а и оне који су недавно основани, чиме ће допринијети развоју наше хорске културе, односно развоју аматеризма, из кога се касније могу очекивати и већи стваралачки резултати - рекао је Мојсиловић.