latinica  ћирилица
18/11/2019 |  08:37 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

Хонг Конг: Сукоб на Политехничком универзитету (ФОТО)

Полиција је данас у Хонг Конгу испалила гумене метке и сузавац да би потиснула антивладине демонстранте који су побјегли у зграду Политехничког универзитета, гдје су се утврдили са запаљивим бомбама и оружјем ручне израде у страху од акције снага реда.
Нереди у Хонг Конгу - Фото: AFP
Нереди у Хонг КонгуФото: AFP

Десетине људи су у облаку сузавца покушале да напусте универзитетску зграду послије ноћашњих блокада путева и паљења једног моста. Један полицајац погођен је стријелом.

Многи демонстранти, обучени у обичну одјећу и без маски на лицима, бјежали су пред сузавцем и шок-бомбама, али су поново потиснути у универзитетску зграду.

Неки су ухапшени након што су оборени на земљу, а остали су падали преко барикада пред полицијом која је у њих уперила оружје, док су размјењивали ударце. Поједине демонстранте су назад увукли остали учесници протеста.

 Полиција је поставила барикаде да би задржала демонстранте на једном мјесту.

Сукоби се дешавају и у оближњем трговачком дијелу града Натан Роуд, гдје су активисти зауставили саобраћај и приморали радње и тржне центре да затворе врата.

Током ноћи је рањено 38 људи, саопштила је градска болничка администрација.

Демонстранти су незадовољни јер се, како кажу, Кина мијеша у слободе које су им обећане када је град враћен под кинеску управу 1997. године. Они кажу да реагују на прекомјерну полицијску силу.

Кина је саопштила да је посвећена принципу "једна земља, два система", према којем Хонг Конг има аутономију. Градска полиција је демантовала да је примијенила прекомјерну силу.