latinica  ћирилица
17/11/2019 |  10:13 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Италијански адвокат заступаће српске жртве НАТО бомбардовања

Италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља најавио је да ће заједно са српским колегом Срђаном Алексићем пред правосудним органима заступати жртве НАТО бомбардовања у Србији 1999. године.
НАТО бомбардовање Београда (фото:Танјуг/Владимир Димитријевић) -
НАТО бомбардовање Београда (фото:Танјуг/Владимир Димитријевић)

- Нашли смо савршен споразум, професионални и пријатељски, и мој колега из Србије и ја одлучили смо да се заједнички суочимо са трагичном реалношћу да и послије 20 година од агресије НАТО на вашу земљу, број људи који умире од посљедица бомбардовања пројектилима с осиромашеним уранијумом непрекидно расте - рекао је Тартаља за београдске "Вечерње новости".

Тартаља наводи да су у Италији обољели или преминули италијански војници који су били у мисији на Косову и Метохији и у БиХ, а да су грађани Србије бомбардовани и у многим подручјима умиру од посљедица тог чина.

Он истиче да већ 20 година води битку за истину о жртвама осиромашеног уранијума и има 138 извршних пресуда на разним нивоима и у различитим правосудним органима.

Тартаља је увјерен да је споразум са Алексићем заснован на истинској вољи да издрже у дуготрајном и тешком процесу који их обојицу очекује.

Лист наводи да је адвокат Алексић из Ниша, са којим Тартаља најављује сарадњу, своју битку почео још 2008. године, као заступник ратних војних ветерана, а потом и сакупљањем доказног материјала из медицинске документације о жртвама и обољелима од посљедица бомбардовања 1999. године.