latinica  ћирилица
16/11/2019 |  09:57 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Хрватска: Црвени метеоаларм за обалу, Лику и Горски котар (ВИДЕО)

За подручје Истре, Лике и Горског котара за данас је због обилне кише издат црвени метеоаларм, а на снази је због олујног југа и за остатак обале, гдје су у многим градовима поплављене риве.
Умаг    (Фото:ИстраМет/Facebook) -
Умаг (Фото:ИстраМет/Facebook)

Најинтензивније ће бити током пријеподнева и у ноћи, када су могуће и бујичне поплаве. Југо ће пролазно ослабити и окренути на буру, а навече поново појачати, преносе хрватски медији.

Источна Хрватска данас ће бити поштеђена многобројних временских неприлика, киша ће изостати у Подунављу, гдје ће бити и сунчаних периода.

У централној Хрватској биће облачно вријеме, уз честу кишу, понегдје и обилну, а може бити и грмљавине. Температура ваздуха углавном између девет и 14 степени.

Обилна киша на Јадрану се очекује и сутра, посебно у Далмацији. Јако и олујно југо постепено ће слабити.

Пролазно смиривање времена очекује се у понедјељак, а већ наредни дан, с јачањем југа поново ће бити кишовитије.

Ни половина наредне седмице не доноси потпуну стабилизацију времена, јер ће и даље бити повремено мјестимичне кише, али ће барем југо ослабити.

Први олујни удари југа забиљежени су јуче послијеподне, а синоћ је у 19.00 часова најјачи удар вјетра био у Сплиту, гдје је достизао 105 метара у секунди.

Ниво мора синоћ се поново подигао, па се дио риве у Водицама нашао под водом усљед јаког југа. Високи таласи били су и у Сплиту.

Неколико метара таласи су били високи на подручју Ријеке, Волоског и Опатије, а обала је била поплављена.

Олујно југо донијело је хрпе смећа на дубровачко подручје, углавном, како наводе хрватски медији, из Албаније.

Метеоролог Зоран Вакула каже да су улице хрватских приобалних градова попут Венеције, као и да ће се, према многобројним сценаријима климатских промјена, ово све чешће догађати.