latinica  ћирилица
15/11/2019 |  22:04 | Аутор: СРНА

Иринеј: Патријарх Павле оставио дубок траг

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је вечерас у обраћању у Хрватском дому у Слатини да је патријарх Павле оставио дубок траг у српском народу и СПЦ, те изразио задовољство што ће бити освештан обновљени храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима код Доњег Михољца, у родном мјесту блаженопочившег патријарха Павла.
Патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Патријарх ИринејФото: СРНА

Патријарх српски је нагласио да се освештањем цркве , у лијепој славонској земљи, а која је била срушена и којој се Павле крстио, обнавља духовни живот овдашњег народа.

- Надамо се да ћемо у том смислу сви живјети ближе једни другима, у братској слози и љубави без обзира ко коме народу припада и какву вјеру исповиједа. Сви смо ми дјеца и народ Божији - поручио је патријарх на свечаној академији поводом обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији пакрачко-славонској, као и 270 година храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима.

Владика пакрачко-славонски Јован је рекао да овакав скуп, коме је присуствовао и патријарх, Слатина готово да није доживјела.

Владика Јован је поручио да је историја западне Славоније историја светости.

Архиепископ Јерусалимске патријаршије Макарије позвао је вјернике на сутрашње освештање храма у Кућанцима, у мјесту гдје је рођен патријарх Павле.

- Он је оставио дубок траг у народу и у мом животу. Из његовог примјера сам много научио, а вјерујем и многи други људи -  рекао је архиепископ Макарије.

Свечаној академији у Хрватском дому у Слатини, у оквиру које је организован богат културно-умјетнички програм, присуствовали су бројни православни вјерници из Славоније, гости из Републике Српске и Србије, великодостојници СПЦ и свештенство.

Уочи Свечане академије у храму Светих Апостола Петра и Павла у Слатини вечерње богослужење је у присуству бројних вјерника служио владика Бихаћко-петровачки Сергије.

У спомен на десет година од упокојења Његове светости патријарха српског Павла јутрос су у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима код Доњег Михољца Свету архијерејску литургију служили архиепископ Јерусалимске патријаршије Макарије, Његово преосвештенство владика пакрачко-славонски Јован и умировљени епископ средњоевропски Константин.

Његова светост патријарх српски Иринеј сутра ујутро освештаће обновљени храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима код Доњег Михољца, у родном мјесту покојног патријарха Павла.

Патријарх Иринеј ће са више архијереја Српске православне цркве и других помјесних цркава служити и Свету архијерејску литургију, а све у оквиру обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији пакрачко-славонској, као и 270 година храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима.

Некадашњи патријарх српски Павле се родио у Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији као Гојко Стојчевић. Студирао је у Београду, 1957. године постао је владика рашко-призренски, а 1990. је изабран за патријарха СПЦ, коју је водио 19 година.

Људи и вјерници су патријарха Павла цијенили због скромности и приступачности, као и због залагања и борбе за права Срба на Космету и у Хрватској.

Био је 44. српски патријарх. Преминуо је у 95. години 15. новембра 2009. године.