latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:26 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Протест у Сокоцу - мјештани не желе мини хидроелектрану на ријеци Каљини

Удружење спортских риболоваца "Био-штица" из Сокоца организовало је протест, незадовољни због најаве изградње мини хидроелектране на ријеци Каљини. Начелник општине Соколац Милован Бјелица каже да општина није издала дозволе за иградњу и да нема информације када ће се хидроцентрала градити.

Информација да ће се на ријеци Каљини градити мини хидроелектрана изненадила је многе у Сокоцу.

Спортски риболовци сматрају да би мини ХЕ угрозила екосистем и уништила природну љепоту овог краја. Подржале су их и колеге из Рогатице.

- Сви нас подржавају у томе да не дамо да се гради ХЕ и да се уништи околина да би један појединац имао користи, а од тога се вијековима не би могли опоравити - каже Здравко Арбиња, предсједник Удружења спортских риболоваца "Биоштица" Соколац.

Томица Марковић, секретар Рибарског друштва "Берег" Рогатица истакао је да су дошли подржати колеге са Сокоца с обзиром на раније лоше искуство на ријеци Прачи, јер је, како каже, од једне такве природне љепотице направљена еколошка катастрофа.

Подржали су и их грађани Сокоца и села кроз која протиче ријека Каљина. Надају се да ће зауставити изградњу хидроелектране.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица сматра да је протест био непотребан, те да су врата општине свим грађанима увијек отворена и да је он спреман за разговор.

Каже да су поједине иностране фирме заинтересоване за градњу проточне мини хидроелектране. Напомиње да их је упутио на ресорно министарство које издаје концесију, те да нема информације о договору.

- Ниједан још захтјев није дошао према општини, а не знамо да ли ће влада расписати конкурс на додјелу концесије на том простору. То је, како сам чуо, мини централа јачине 300 киловата, тако да смо ми ненадлежни по том питању - јасан је Бјелица.

Из Министарства енергетике и рударства добили смо информцију да концесија још није додијељена и да су у току консултације са надлежним органима како би се заузео коначан став када је у питању изградња мини хидроелектране на ријеци Каљини.