latinica  ћирилица
15/11/2019 |  18:48 ⇒ 16/11/2019 | 08:49 | Аутор: РТРС

Додик опрезан, Човић оптимиста; За договор потребна и трећа страна

Крајње је вријеме да се без икаквог условљавања формира Савјет министара, а потом и да Парламентарна скупштина БиХ ради у пуном капацитету, поручили су након састанка делегација ХДЗ-а и СНСД-а у Мостару, лидери тих странака Милорад Додик и Драган Човић. Додик је изразио спремност да се продужи рок важења Споразума СНСД-а, ХДЗ-а и СДА из августа, како би се пронашло рјешење и деблокирао избор Савјета министара.

- Опет ћу бити мало оптимистичан, јер дубоко вјерујем да је крајње вријеме да се успостави и почне нормално да функционише Савјет министара БиХ - рекао је Човић након састанка.

Додик истиче да би волио да дијели Човићев оптимизам о овом питању, али да из Сарајева напорно раде на томе да онемогуће било какав напредак.

Између Човићевог оптимизма и Додиковог разочарања сарајевским условљавањима и сталним изигравањем договора, треба посматрати још један у низу билатералних састанака двије партије које имају идентичне ставове у вези с формирањем Савјета министара.

- Захваљујем ХДЗ-у који је у својим програмским орјентацијама отворено за приступ ка евроатланским интеграцијама, али исто тако не сматра да је потребно зауставити сваки други ниво у БиХ због неких техничких питања, као што је Акциони национални план, што је проблем за нас - рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је свјестан да је за договор у БиХ потребна и трећа страна, а то је СДА. Остало је је блага могућност новог, тројног састанка Додика и Човића са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

- Састанци са Изетбеговићем ничему не служе, то су обична прела. То је човјек који нешто потпише па послије каже да не ваља то што је потписао. Ја не видим сврху састанака с њим и нећу да легализујем ту врсту безобраштине, али ако се можемо помјерити са мјеста можемо разговарати, ако не - не треба ме звати - јасан је Додик.

Човић заговара заједнички састанак како би се "откочио" процес формирања власти, јер је, како каже, евидентно дошло вријеме да се успостави Савјет министара и деблокира ПС БиХ.

Он је још једном поновио да ће министри из ХДЗ БиХ спријечити да одлазећи Савјет министара изабере директоре СИПА и ОБА, с обзиром да су мандати обојици директора истекли или истичу за који дан.

- Ја сам своје рекао. Нема никакве могућности да се таква активност одвије у Савјету министара у присиуству министара ХДЗ-а - истакао је Човић.

Додик је замолио ХДЗ да не мијења став о томе.

СНСД је поново подржао захтјеве ХДЗ БиХ за измјенама Изборног закона којима се, како је речено, тражи да један народ не може другоме да бира представнике. Додик истиче да је то веома важно, јер и Срби у Федерацији Бих морају да имају своје аутентичне представнике у власти, а не шпекуланте који раде у интересу других, а не српске заједнице.