latinica  ћирилица
15/11/2019 |  16:54 ⇒ 20:02 | Аутор: srpskainfo.com

Појачане контроле и САП дају резултате; Како расту јавни приходи у Српској?

Јавни приходи Републике Српске по основу пореза и доприноса већ неколико година расту за око три одсто годишње, а посебно је то изражено у посљедње двије године, подаци су Пореске управе Републике Српске, а преноси портал Српскаинфо.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Само за десет мјесеци ове године на рачун јавних прихода Републике Српске прикупљено је укупно 2,079 милијарди КМ, што је за 59,2 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године.

У Пореској управи Српске кажу да се тај раст може приписати прије свега њиховим активностима кроз редовну наплату и теренске контроле, али и дигитализацији услуга.

- Интензивирали смо примјену индиректних метода у утврђивању пореске основице. Појачане су и активности на контроли исправности приказивања промета преко фискалних каса, те је настављен интензиван рад инспектора истражилаца на разоткривању кривичних дјела из области пореза. Започели смо и појачане контроле са циљем откривања оних пореских обвезника који исплаћују дио плате у коверти, а све ове мјере и активности у значајној мјери су утицале на раст наплате прихода - наглашавају, између осталог, у Пореској управи Српске.

На позитивне трендове у наплати је, тврде, сигурно утицала и примјена Интегрисаног информационог система, познатијег као САП, у посљедње двије године.

- Прије свега, омогућено нам је аутоматско издавање опомена, као и израда рјешења принудне наплате, која више не зависе од субјективног фактора. Ефекти примјене САП информационог система огледају се и у развоју електронских услуга као што су електронско подношење пореских пријава и пријављивања радника, што значајно смањује трошкове и штеди вријеме и нама и пореским обвезницима. До сада имплементиране функционалности система су значајно унаприједиле наш рад, те очекујемо да ће се окончањем преосталих функционалности постићи пуни ефекат овог пројекта у виду повећања пореске дисциплине, а тиме и још веће наплате прихода, али и промјене понашања наших запослених - наводе из ове управе.

Пореска управа Републике Српске је, подсјећа портал Српскаинфо, у 2017. закључила уговор о реализацији пројектних услуга имплементације интегрисаног информационог система са конзорцијумом који предводи компанија "Проинтер" из Бањалуке.

Економиста удружења СWОТ Предраг Дудуковић сматра да је неспорно да је примјена тог система у посљедњих годину-двије довела до јако добре наплате текућих прихода Пореске управе Српске.

- Тај систем је пуно утицао на ажурност и он не дозвољава да као раније неко може да не пријави или не плати пореску обавезу и по годину дана и ником ништа. Сада им пријети блокада рачуна врло брзо након истека рока за плаћање обавеза. Могуће је да и даље има изузетака, али ако се систем примјењује онако какав он јесте, не може се десити да неко шест мјесеци не плати обавезе. То је по мени главни разлог за повећану наплату јавних прихода и ти позитивни ефекти информационог система су неспорни, без обзира на питања колико је он требало да буде плаћен, која имамо у јавности. Било би добро да је то повећање доминантно због повећане пословне активности и раста броја запослених, али реално, то није у толиком обиму утицало - каже он.

Аутоматски шаље опомене

- САП је у Пореској управи омогућио повезивање, аутоматизацију и оптимизацију процеса. Једна од важнијих функционалности тог система је аутоматизација процеса слања опомена за подношење пореских пријава и опомена за плаћање пореских обавеза. Омогућава и електронско подношење пореских пријава, те онлајн регистрацију корисника наплате доприноса. Поред тога, САП покрива и пореско књиговодство, финансијско рачуноводство, вођење управних поступака, управљање људским ресурсима, информациону безбједност... – објашњава руководилац овог пројекта у "Проинтеру" Бојан Станковић.