latinica  ћирилица
15/11/2019 |  16:15 | Аутор: СРНА

Руски медији: Стиже и "С-500"

Комплекс противваздушне одбране "С-500", који је развила руска компанија Алмаз-Антеј", спреман је за улазак у војну службу Русије, јављају руски медији.
С - 500 - Фото: youtube
С - 500Фото: youtube

Телевизијски канал "Звијезда" преноси наводе замјеника руског премијера Јурија Борисова да се "радови на увођењу у службу новог система `С-500` завршавају у року".

"С-500 Прометеј" биће кориштен за борбу против балистичких ракета дугог и средњег домета, као и против непријатељских авиона.

Руски извори тврде да "С-500" обара војне авионе, беспилотне летјелице, крстареће и балистичке пројектиле.

То је мобилни систем, постављен на камионима, којег је релативно брзо могуће премјестити на ратно жариште.

Највећи домет новог система требао би бити око 600 километара, док ће моћи да уништава објекте на висини чак до 200 километара.

"С-500" биће способан да истовремено гађа десет мета, а брзина ракета је седам километара у секунди, што је брзина којом интерконтиненталне балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама улазе у атмосферу када се обрушавају на циљ.

Како преноси "Руска ријеч", овај систем може да уништава оперативно-тактичке ракете, пројектиле средњег домета, као и циљеве у ближем космосу.

"С-500" ће много ојачати моћ руске ваздушно-космичке одбране.

Још није познато да ли "С-500" може да уништава америчке противракетне системе и њихове компоненте које су распоређене на европском континенту.

Војни сручњаци тврде да ће неколико "С-500" на Криму покривати цијело Црно море, док би они на источној обали Русије могли да покривају цијелу Кореју и Јапан.

Министарство одбране Русије планира набавку пет система способних да пресретну и униште балистичке и хиперсоничне пројектиле.

Члан Савјета Војноиндустријске комисије Русије Виктор Мураховски тврди да је "С-500" убједљиво најбољи такав систем на свијету.

"С-300" и "С-400", у међувремену, постали су најтраженији ПВО системи на свијету.