latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:45 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Од идуће године веће премије за козје млијеко

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да ће подршка производњи козјег млијека у Српској у наредној години бити већа него до сада.

- Сасвим сигурно ћемо знатније подржавати производњу млијека по јединици, по литру, јер тренутно је подршка једнака производњи крављег млијека - то је 25 фенинга за литар, а знамо да је ова производња мало другачија и да се много мање производи у односу на говедарство - рекао је Пашалић у Јелићки код Приједора гдје је посјетио фарму коза "Нана Каас".

Он је навео да је Влада Српске ову фарму подржала у набавци система за мужу и да ће наставити подржавати овакве пројекте, те дати посебан дорпинос развоју козарства као гране сточарства.

- Колико смо чули, овдје за сада нема проблема у смислу сарадње са Министарством и другим институцијама Републике Српске. Ово је заиста добар примјер и показује да у вријеме када много наших људи одлази у иностранство овдје се људи враћају и могу да остваре пристојан приход у послу којим се баве - рекао је Пашалић.

Представник фарме коза "Нана Каас" Дарио Лемић подсјетио је да је ова фарма основана 2013. године и да су прве двије године грађени објекти, а да су оснивачи у Белгији учили о козарству и производима од козјег млијека.

- Године 2015. увезли смо прве козе и сада репродукцијом полако пунимо капацитете. Максималан број је 300, а тренутно имамо 124 грла. Надамо се да ћемо попунити капацитет за двије године - рекао је Лемић.

У мужи је тренутно 80 коза и дневна производња је 150 литара млијека, јер се ближи засушење и долази зима, па је то минимум, а максимално са овим бројем грла је 250 литара.

- Све млијеко иде у производњу сирева, а уз то производимо и јогурт и сладолед који се надамо да ће идуће године бити на тржишту. Имамо полутврде пуномасне козје сиреве, зрење је минимално четири мјесеца, тако да је процес дуг, а пласирамо унутар Републике Српске и БиХ - навео је Лемић.

Према његовим ријечима, за сада нема проблема са пласманом и гради се стратегија за будућност када се достигне пун капацитет.

- У процесу смо да предамо за дозволу за извоз у ЕУ, а имамо дозволу за извоз у Србију. Највише нам иде у малопродаји и нисмо толико заступљени у маркетима, више смо по ресторанима и хотелима - додао је Лемић.

На фарми је тренутно запослено шест радника.