latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:39 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Ђокић: Социјално угроженима обезбиједити субвенције за струју

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да енергетски заштићене групе, које би имале повластице, треба да буду дефинисане законом о електричној енергији, али да то захтијева и издвајање средстава из републичког буџета.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- То је питање у вези са којим треба да буду проведене одређене консултације - рекао је Ђокић коментаришући приједлог који је "Електрокрајина" Бањалука упутила Влади Републике Српске да у нови закон о електричној енергији буде уврштена одредба о енергетски заштићеном купцу која подразумијева могућност субвенционисања социјално угрожених домаћинстава.

Он је подсјетио да је у току јавна расправа о Нацрту закона о електричној енергији. "Након спроведене јавне расправе и анализе онога што је изнесено биће дефинисан текст приједлога овог закона", навео је Ђокић.

Вршилац дужности директора "Електрокрајине" Драган Чавић изјавио је да у нови закон о електричној енергији треба уврстити поглавље о енергетски заштићеном купцу којим ће бити прописане субвенције за социјално угрожена домаћинства, као и домаћинства у којима обуставом испоруке електричне енергије може бити угрожен нечији живот или здравље.

Он је нагласио да посебном уредбом треба прецизно прописати услове за стицање статуса енергетски заштићеног купца, количине електричне енергије за које се признаје право на субвенцију и друга питања неопходна за остваривање права тих купаца.

Ова мјера је у Српској била у примјени од 2008. до 2012. године када су постојале субвенције за струју социјално угроженим домаћинствима, а према Чавићевим ријечима пракса је да иде на терет буџета Српске или локалних заједница јер је социјална политика у искључивој надлежности ова два нивоа власти, а не јавних предузећа, односно у овом случају "Електропривреде Републике Српске".