latinica  ћирилица
14/11/2019 |  20:21 ⇒ 22:02 | Аутор: СРНА

Српска много мање задужена него раније

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Република Српска финансијски стабилна и да је много мање задужена него раније у односу на бруто домаћи производ.

- Стабилна финансијска ситуација је оно што омогућава исплату обавеза и инвестиције - рекао је Додик у Источном Сарајеву на скупу који је окупио представнике друштвеног, пословног и политичког живота тог града.

Он је навео да буџет Српске не прави дубиозе и да би у овој години могао да забиљежи суфицит, док се већ идуће године планира суфицит у износу око 20 милиона КМ.

Додик је подсјетио да су издвајања из буџета Српске за сервисирање дугова претходних година достигла 700 милиона КМ на годишњем нивоу, да се то сада спушта на 500 милиона, а да би за двије-три године требало да износи 300 милиона КМ.

- Жеља нам је да се побољша стање у реалном сектору - нагласио је Додик, подсјећајући да нека рјешења из прошлости, попут приватизације, нису била добра.

Према његовим ријечима, приватизација је била лоша и није дала резултате нити одржала привредну структуру коју је Српска имала прије, па чак и у рату.

- Потребно је да трагамо за начинима како помоћи реалном сектору, потребно је промијенити матрицу пословања - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио и на дуг у области здравства за порезе и доприносе који у Републици Српској износи скоро милијарду КМ.

Он је најавио да се припрема емисија обвезница Српске на иностраном финансијском тржишту, путем које би требало да буде ријешен овај проблем и поправљено стање у здравству.

- Здравство је нешто што битно оптерећује стање јавног дуга због дугова и огромних инвестиција - истакао је Додик.

Он је констатовао да ће улагањем у Клинички центар у Бањалуци и његовим капацитирањем као водеће здравствене институције у Српској, те реконструкцијом и изградњом болница у Невесињу, Бијељини, Градишци, Добоју, Зворнику и Требињу завршава инвестициони циклус у болничке објекте.

ПОЗИВ НА ЈЕДИНСТВО ПОЛИТИЧКИХ СНАГА

Додик је указао на неопходност јединства свих политичких снага у Републици Српској и поновио спремност да, с тим циљем, разговара са опозицијом.

- Али, морамо да радимо на политикама које се морају поштовати - рекао је Додик .

Он је навео да је спреман да опозицији омогући учешће у новом саставу Савјета министара.

Говорећи о иницијативама за промјену Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Додик је упозорио да се њима подрива статус Републике Српске у парламенту јер се жели у Пословник увести категорија Срби, умјесто Српске.

- Ако изгубимо позицију да разговарамо као Република Српска, ми ћемо за извјесно вријеме доћи у колапс и то је она прича о грађанској земљи у којој нема народа већ само постоје људи - рекао је Додик.

Он је подсјетио да снаге из Федерације БиХ, гдје год могу, на позиције у заједничким структурама именују Србе из Федерације и онда кажу да је испуњена квота која припада Србима.

- Зато је важно и зато и овом приликом позивам опозицију на разговор да покушамо да направимо заједнички приступ. Разумијем шта је интерс Републике Српске и спреман сам да учиним да се постигне јединство - рекао је Додик који је и предсједник СНСД-а.