latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:39 ⇒ 15/11/2019 | 09:17 | Аутор: РТРС

СДА подржала Шаровићеву и Бореновићеву иницијативу

У Сарајеву је данас одржана сједнице Колегијума Дома народа БиХ и заједничка сједница Колегијума оба дома бх. парламента.

Све предложене тачке, њих скоро 50, формално су обрађене, али мораће сачекати формирање парламентарних комисија и рад домова у пуном капацитету.

Измјенама Пословника о раду Представничког дома БиХ, које су иницирале СДС и ПДП због, како тврде, деблокаде рада Дома, данас је и званично стигла подршка СДА. Али и ново, јасно упозорење СНСД-а и његових коалиционих партнера како су инициране измјене дугорочно погубне по интересе Републике Српске.

Деблокада ПС БиХ или правно насиље и дерогирање заштитних интереса Српске? Супротстављени су ставови политичких опонената из Српске у заједничким институцијама БиХ око предложених, у први мах, чини се штурих измјена Пословника. Оне подразумијевају да би Колегиј дома попуњавао Комисије уколико све странке које у Дому партиципирају не доставе своје приједлоге за парламентарне комисије - што је тренутно случај са СНСД-ом и Српским клубом.

Уколико пак и Колегиј то не уради, предложеним измјенама Пословника предвиђено је да се Комисије конституишу од политичких партија које су приједлоге доставиле. Но, штуре измјене у компилацији са дијелом Пословника који не би био подложан промјенама, носи далекосежне посљедице по Српску, упозоравају у СНСД-у.

- То је погубно је по Републику Српску, јер се први пут званичним актом пружа могућност непостојања заштитног механизма из Републике Српске од најмање једне трећине у чланству - тврди Сњежана Бурсаћ Новаковић, замјеница предсједника Клуба СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

Наиме, тај заштитни механизам од једне трећине чланства из Српске, прописан је у члану 30 постојећег Пословника, на који се иницијатори измјена позивају, али само дјелимично и то у првом дијелу приједлога. У завршном, пак, који оставља могућност да комисије формирају само оне парламентарне партије које приједлоге пошаљу, нема позива на члан 30 нити на обавезну једну трећину из Српске. Но, упркос томе иницијатори понављају да се овим приједлогом ништа не мијења.

- Потпуна је лаж да се овим приједлогом нешто суштински мијења у раду Дома по питању кључних дијелова Пословника. Република Српска има своју јасну позицију - тврди Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Представничком дому ПС БиХ.

Но, да ли је баш тако!? Сталне комисије броје по девет чланова, привремене "до девет"! Дакле према постојећем пословнику у шест комисија посланицима из Српске припада 18 мјеста, или три у свакој. Предложеним измјенама, међутим, могуће је и само једно мјесто посланика из Српске у Комисији.

А одлучује се простом већином гласова. И то једно мјесто, могао би да заузме, уз потписнике иницијативе и, примјера ради, Адил Османовић, потпредсједник СДА са пребивалиштем у Српској, и већ доказани "заштитник" интереса Српске. Управо је Османовић, према тврдњама СНСД-а, много прије "извођача радова" и спомињао измјене Пословника. Не чуди онда што његова партија, без дилеме, иницијативу подржава.

- Званичан став СДА у вези са том иницијативом јесте да ћемо исту подржати када, наравно, прође потребне пословничке и друге важеће процедуре - каже Денис Звиздић, предсједавајући Представничког дома ПС БиХ /СДА/.

У преводу, када званични иницијатори изаберу између хитне или редовне сједнице Представничког дома на којој би се о измјенама одлучивало. За редовну сједницу потребна је и комисијска расправа, а комисија нема. Логика налаже, а и иницијатори су већ наговијестили да је њихов избор хитна процедура, што је нонсес у свим досадашњим разматрањима о важним актима који би могао да буде путоказ и за неке нове, сличне иницијативе. Да ли и због тога, у ХДЗ-у су опрезнији.

- Ако урадимо свој посао како смо договорили онда сам сигуран да неће бити потребе за било каквим иницијативама те врсте, односно дубоко сам увјерен да имамо све предуслове да завршимо овај циклус и успоставимо извршну, а тиме и законодавну власт - наводи Драган Човић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ /ХДЗ/.

И док иницијатори истрајавају, српски члан Предсједништва Милорад Додик подсјећа каква је борба вођена 2007. године када је тадашњи високи представник Мирослав Лајчак покушао да наметне Пословник о раду Представничког дома којим се дерогирају интереси Српске. Тада је кворум помјерен са укупног на број присутних посланика, док је број потребних гласова, ако се желе спријечити штетне одлуке за Српску, са половине повећан на двије трећине. Српска је тада извојевала својеврсну побједу, а сада!?

- Напросто, народ мора да разумије да овдје постоји једна опција која је истрајна и која хоће да се ријеши проблем трајних темеља Републике Српске, али да има и она друга коју предводе /Мирко/ Шаровић и /Бранислав/ Бореновић и која је спремна да, из неких својих разлога, промовише више БиХ у Републици Српској него што Српска хоће и жели да је има - каже Додик.

И како год се заврши ова прича о измјенама Пословника, једно је јасно. Иницијаторима се журило. Осим што су исти дан, 7. новембра, у само неколико часова доставили два приједлога, у посљедњем су предвидјели и мјесто за потпис предсједавајућег Дома народа БиХ. А Дом народа о Пословнику Представничког и не расправља. Незнање или преписивање!?