latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:25 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Напад на социјалног радника у Бањалуци упалио аларм

Након јучерашњег напада, из бањалучког Центра за социјални рад данас је стигао апел. Траже заштиту - статус службеног лица и одређивање социјалног рада као дјелатности од посебног интереса за Српску. Подсјетимо, мушкарац из Бањалуке јуче је ухапшен због сумње да је пријетио смрћу радницима Центра, док је једног њиховог колегу ударио.

Након инцидента, Центар за социјални рад нема посебне заштите. Контроле уласка и изласка нема, нема ни лица које би евентуално било задужено да се брине о безбједности у установи. Све то разлог је незадовољства социјалних радника који траже посебан статус.

- Очекујемо да стручним радницима додијеле статус службеног лица, а да дјелатност социјалног рада добије статус дјелатности од посебног интереса - каже Бојан Арула, запослени у Центру за социјални рад Бањалука и свједок напада.

Пријетње по личну безбједност као и њихових породица, кажу, готово су свакодневне и за систем невидљиве.

- Имамо једну колегиницу којој пријети лице на издржавању затворске казне које каже да ће је убити чим изађе из затвора. Он је у стању то да уради, а нас нико не штити - додаје Арула.

Сања Добријевић Шипка из Удружења радника социјалног рада, истакла је да је приватна тужба једини начин да се овакав инцидент процесуира.

Преопретећени су бројним обавезама, а рад са преко 20.000 корисника са најтежим проблемима узрок је и великог стреса, посебно јер на терен по дојави излазе сами.

- Оно што је једна од мјера на којој ћемо инсистирати, заједно са надлежним министарством, јесте да у будућем периоду на терен идемо са полицијом - рекао је Бојан Зец, предсједник Синдикалне организације у Центру са сицијални рад Бањалука.

Подсјетимо, насиље у Центру се десило након што је осумњичени за напад са супругом дошао на преговоре о остваривању контакта са дјететом. Конференцију за медије након инцидента радници Центра искористили су и да укажу на алармантно лошу ситуацију у заштити жртава породичног насиља.

- Гдје год се десило насиље и гдје је епилог било убиство или покушај убиства, особа која је то учинила је годинама прије тога продуковала низ агресивних образаца на које систем није реаговао - подсјетила је Марија Јаковљевић, психолог у Центру за социјални рад Бањалука.

Након инцидента осумњичени Ђ.Д. спроведен је на Психијатриску клинику гдје је задржан на 24-часовном посматрању, речено нам је у Полицијској управи.

Како би социјалним радницима омогућили додатну заштиту, полицијски службеници наредних дана обилазиће Центар за социјални рад.