latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:23 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Сљедеће седмице интервентни откуп товљене јунади

Интервентни откуп утовљене јунади, који ће Влада Српске суфинансирати са два милиона КМ, почеће идуће седмице, потврђено је у Бијељини након састанка представника Удружења пољопривредних произвођача из Семберије, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко. На иституције БиХ апелују да заштите домаћу производњу - у супротном пријете блокадама путева.

У Семберији је за продају спремно 10.000 утовљених грла, која сваког дана стварају нове трошкове. Једина извјесна мјера помоћи је интервентни откуп који субвенционише Влада ради очувања домаће производње.

- Тренутно у Семберији имамо 5.000 утовљених бикова. Акценат је стављен на бикове који су тешки око тоне и више и они хитно морају бити ријешени - каже Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије.

Накупци користе ситуацију и уцјењују цијеном која је губитак за фармере. Цијена коју је одредило Министарство, од 3,9 КМ, за сточаре је повољна.

- Тај износ нам одговара и много значи, јер се цијена раније кретала од 3,1 до 3,5 КМ. На почетку би требало да буду откупљени највећи бикови, а након тога рјешаваћемо остало - каже Љубиша Стевановић, пољопривредник из Амајлија.

Откуп ће трајати до краја јануара. До тада би требало да буде откупљен планирани број грла и растерећена товилишта.

- Планиран је откуп више од 4.000 животиња, а приоритет су грла која су прерасла и која су ван продуктивног периода. Тих 4.000 грла је намијењено за извоз, уколико се стекну услови за то - појашњава Драган Кнежевић, помоћник министра пољопривреде.

И даље нема очекиваног извоза на турско тржиште. Сточари од бх. институција траже хитне мјере заштите домаће производње. Ако ускоро ништа не ураде спремни су, кажу, на блокаде путева и граничних прелаза.