latinica  ћирилица
14/11/2019 |  16:06 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Грађани Српске не желе у НАТО, преферирају улазак у ЕУ

Грађани Републике Српске не желе у НАТО, а преферирају придруживање ЕУ, показало је истраживање Удружења грађана ЕДА из Бањалуке заједно са Факултетом политичких наука бањалучког Универзитета.
Борислав Вукојевић - Фото: РТРС
Борислав ВукојевићФото: РТРС

Координатор Анкетног центра Факултета политичких наука Борислав Вукојевић рекао је да је истраживање, спроведено телефонском анкетом међу 1.000 грађана Републике Српске, показало да је 53 одсто испитаника изричито против уласка у НАТО, а да девет одсто пристаје уколико Србија прва уђе у ту алијансу.

Према његовим ријечима, за НАТО интеграције је 20 одсто испитаних, док је 15 одсто неопредијељених.

Вукојевић је данас на Факултету политичких наука у Бањалуци рекао да је, према овом истраживању, више од 60 одсто грађана Републике Српске за улазак у ЕУ.

Он је навео да 9,6 одсто пристаје на придруживање ЕУ уколико Србија прва уђе, док је далеко мањи број грађана који су против уласка.

Вукојевић је нагласио да је истраживање показало да на опредјељење грађана Српске за и против уласка у НАТО и ЕУ највише утиче старосна доб, па је тако група испитаника изнад 55 година опредијељена за улазак у НАТО и ЕУ, за разлику од млађих које су мање опредијељени за овај вид интеграција.

- У анкети је учествовало 1.000 грађана Републике Српске, од којих је 80 одсто српско становништво, 8,5 одсто бошњачко, око два одсто хрватско и око 10 одсто оних који нису хтјели да се национално изјасне - навео је Вукојевић.

Он је рекао да су у анкети највише учествовали грађани Републике Српске са завршеном средњом школом који су се изјаснили против уласка у НАТО, а обрнуто изјаснили када је ријеч о ЕУ.

Вукојевић је најавио да ће крајем јануара услиједити ново истраживање да би било утврђено због чега грађани суштински сматрају да треба или не треба бити дио НАТО-а.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити спроведена још два истраживања, од којих ће прво бити у вези са Даном Републике, а друго у вези са обиљежавањем сјећања на жртве НАТО бомбардовања 1999. године.

- Наша намјера је да овим истраживањима утврдимо да ли догађаји који вриједе код нас и за овај регион могу на неки начин да значајно промијене мишљење грађана Републике Српске о уласку у НАТО и ЕУ - додао је Вукојевић.