latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:57 ⇒ 16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије особе у Кини заражене кугом

Двије особе које живе близу кинеске границе са Монголијом заражена су пнеумоничном кугом, свега шест мјесеци након што су двије особе у истом региону уимрле од ове болести.

Два пацијента из аутономног региона Унутрашња Монголија смјештена су у карантин у Пекингу, а кинеска влада је саопштила да је предузела превентивне мјере, преноси Дејли мејл.

Пнеумонична куга шири се другачије од обичне куге која је одговорна за велики број смртних случајева у 14. вијеку, и може да се расири кашљањем кијањем или пљувањем и може да усмрти у року од 24 сата.

Двије особе које су у априлу умрле од куге болест су добиле једењем сировог бубрега мрмота, што се по традицији сматра да доноси добро здравље.

Кинески центар за контролу и превенцију зараза саопштио је да је екстремно низак ризик од ширења куге у Пекингу, као и да је безбједно одлазити у медицинске установе, преноси Кинески радио Интернационал.

Наводи се да Пекинг није извор заразе кугом, и да нема бацила куге у природном окружењу, па грађани неће бити заражени у контакту са животињама, укључујући и мишеве.

Како се додаје, грађани не треба да предузимају никакве посебне мјере, осим да редовно перу руке и избјегавају велике гужве.