latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:26 | Аутор: СРНА

Седмогодишња казна затвора за Лијановића правоснажна

Пресуда Врховног суда Федерације БиХ којом је бившем федералном министру пољопривреде, водопривреде и шумарства Јерку Иванковићу Лијановићу изречена казна затвора од седам година је правоснажна и тај поступак нема никакве везе са предметом пред Судом БиХ, саопштено је данас из Тужилаштва Тузланског кантона.

У саопштењу се појашњава да су против Јерка Иванковића Лијановића два одвојена кривична поступка водила Тужилаштво Тузланског кантона и Тужилаштво БиХ.

- Врховни суд ФБиХ је правоснажно осудио Лијановића на седам година затвора због незаконитости приликом додјеле подстицаја пољопривредницима на подручју Тузланског кантона и ФБиХ у периоду од 2011. до краја 2014. године - појашњава се у саопштењу због погрешне перцепције у јавности да је након ослобађајуће пресуде Суда БиХ Лијановић ослобођен кривице и у предмету који против њега води Тужилаштво Тузланског кантона.

Будући да је ријеч о правоснажној пресуди слиједи процедура прописана Законом о извршењу кривичних санкција у ФБиХ, односно упућивање осуђеног на издржавање казне затвора на основу правоснажно донесене пресуде.

Правоснажном пресудом се од Лијановића одузима имовинска корист прибављена кривичним дјелима у износу од око 653.000 КМ.

Истом пресудом је за Стипу Шакића изречена казна затвора од једне године и новчана казна од 18.000 КМ.

Раније су у овом предмету донесене правоснажне пресуде за Мерседа Шерифовића и Суада Чамџића, који су осуђени на по двије године и шест мјесеци, те је од Шерифовића одузето 50.000 КМ, а од Чамџића 70.000 КМ имовинске користи прибављене кривичним дјелима.

У овом предмету раније је на годину затвора осуђен и Един Ајановић.