latinica  ћирилица
14/11/2019 |  12:59 ⇒ 13:08 | Аутор: РТС

Вучић открио зашто не иде у Загреб

Предсједник Србије и лидер напредњака Александар Вучић обавијестио је предсједника Европске народне партије (ЕПП) Жозефа Дола да неће ићи у Загреб, гдје ће се 20. и 21. новембра одржати конгрес ЕПП-а, преноси Блиц.
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll)Фото: ТАНЈУГ

Александар Вучић је Жозефу Долу у писму захвалио на позиву да се обрати Конгресу 20. новембра у Загребу, на који је позван као предсједник СНС-а. Изјавио је да је припремио "озбиљну анализу догађања у региону, као и онога што бисмо сви заједно морали да учинимо у наредном периоду". Ипак, рекао је да посљедњих недјеља траје "права медијска харанга" у готово свим хрватским медијима против његовог доласка.

- Желим да додам да никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на чињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на кољенима - навео је Вучић.

Додао је да није "нимало страшљив" и да је много пута одолијевао таквим нападима и одговарао на организоване нападе.

- Такође, несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донијело значајне поене у Србији, али, узео сам у обзир и оно што је за мене најважнији дио политике коју представљам, а то је пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности. Истовремено, ни на који начин не желим да утичем на додатно погоршање положаја Срба у Републици Хрватској - навео је Вучић.

Због свега тога, истиче, неће присуствовати Конгресу у Загребу. Сматра да тиме олакшава посао и Долу.

- Мој недолазак, молим вас, схватите као доказ снаге и жеље да мијењамо ствари набоље, а не доказ слабости - навео је Вучић и замолио да један од наредних важних догађаја за Европску народну партију организује на територији Републике Србије.

У Србији су сви добродошли и ни против једног учесника и члана наше Европске народне партије неће бити вођена било каква хајка и харанга, истакао је предсједник Србије.

Повезане вијести:

Вучић не путује у Загреб