latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:26 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Бањалука: "Јесењи сајам" окупио 150 излагача

150 излагача, неколико сајамских области - све под једним кровом. У Бањалуци је отворен "Јесењи сајам" који ове године обједињује прехрамбену идустрију, пољопривреду, лов, риболов, екологију, спорт и туризам.

Кроз руке дједа Боже из Требиња већ годинама пролазе смокве. Од садница, свјежих и сувих плодова, ракије, слаткиша, нема тога, каже, што се од смокве не може спремити. Продаја у његовом газдинству иде према посебним економским законима.

- Ако пођете на море, обавезно крај смоквика наиђите. У Херцеговини је лако, кључ је под каменом, слободно узмите и откључајте - прича Божо Влачић, Газдинство "Влачић", Требиње.

Под покровитељством Владе Српске, на сајму се ове године окупило 150 излагача.

- Надам се да ћемо бити у позицији да идуће године, кад се нађемо на овом сајму, можемо констатовати да смо направили помаке као што смо направили ове године - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Међу најбројнијим излагачима су они из области лова, па се и премијер похвалио.

- Од ове ловне сезоне три пута сам био у лову - додао је Вишковић.

Све је више заинтересованих за ову активност, а лов и риболов сматрају се као добра понуда и за страно тржиште.

- Морам да се осврнем на овај дио везан за ловство, гдје Влада Републике Српске уназад двије године издваја по пола милиона марака годишње. То је јединствена подршка, на начин да јачамо удружења при набавци опреме, плашилица, заштите пољопривредних услова - истакао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске

Сузана Гашић, министарка трговине и туризма Републике Српске, истиче да се оваквим сајмовима јача потенцијал Српске.

-  Драго ми је што на једном мјесту видимо различите сегменте наше привреде, међутим, нека се нико не увриједи – све је то туризам! Желимо да подведемо ову понуду Републике Српске, лов, риболов, све су то неке лијепе приче које се могу продати - напомиње Гашићева.

Када је ријеч о туризму, прво мјесто суверено држи Олимпијски центар Јахорина, који ће 30. новембра званично отворити нову сезону и највећи инвестицију – гондолу.

- Најављујемо врло успјешну сезону, уз два ски опенинга. Први је од 5.-7. девембра, други од 12. до 15. децембра. Радујемо се предстојећој сезони - нагласио је Игор Гордић, представник Олимпијског центра Јахорина.

"Јесењи сајам" отворен је до суботе. Очекује се рекордан број посјетилаца и уговорених послова.