latinica  ћирилица
12/11/2019 |  12:13 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

ПУ Градишка: Евидентирано 36 кривичних дјела, два лица погинула у саобраћају

На подручју Полицијске управе Градишка у октобру је евидентирано 36 кривичних дјела, што је за четири дјела из 12,5 одсто више него у истом мјесецу прошле године, изјавио је начелник ове управе Бојан Шкорић.
Бојан Шкорић са сарадницима - Фото: СРНА
Бојан Шкорић са сарадницимаФото: СРНА

Шкорић је на данашњој конференцији за новинаре навео да је по непознатом починиоцу евидентирано 19 кривичних дјела, од којих је 14 расвијетљено.

Он је рекао да су у октобру евидентирана 23 нарушавања јавног реда и мира, што је за 10 случајева више него у истом периоду прошле године, додавши да нарушавање није било у већем обиму, односно са пет или више лица.

Шкорић је навео и да је у октобру забиљежено 47 собраћајних незгода, што је за шест мање него у истом мјесецу лани, али да су, у односу на октобар прошле године када није било смртно страдалих, у протеклом мјесецу у двије саобраћајне несреће погинула два лица.

Он је оцијенио да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка задовољавајуће, с обзиром на то да није било кривичних дјела која би изазвала узнемиреност јавности и нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, те да је број саобраћајних незгода у паду.

Шкорић је додао да је у октобру евидентирано 45 миграната.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Полицијске управе Градишка Бојан Мишетић навео је да је од евидетираних 36 кривичних дјела, 29 из области општег криминалитета, три у вези са злоупотребом дроге, а четири из области безбједности саобраћаја.

Према његовим ријечима, расвијетљена су 24 дјела из области општег криминалитета, од којих 12 по непознатом починиоцу, а надлежном тужилаштву поднесено је 28 извјештаја против 26 лица.

Он је навео да је евидентирано 18 кривичних дјела против имовине, од којих је 13 расвијетљено, те да је број евидентираних тешких крађа у паду за 50 одсто у односу на октобар прошле године.

Мишетић је додао су из области злоупотребе дроге евидентирана три кривична дјела и два прекршаја, те одузета одређена количина наркотика.

Начелник Одјељења полиције Полицијске управе Градишка Дејан Трифковић рекао је да је од 47 саобраћајних незгода у октобру 11 незгода било са посљедицама по лица, у којима су два лица погинула, једно теже повријеђено, а осам лаше.

- Укупно је евидентирано 1.026 прекршаја из области безбједнопсти саобраћаја, који су санкционисани са 17 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 930 прекршајних налога - додао је Трифковић.

Он је истакао да је из саобраћаја искључен 101 возач, од који 75 због вожње под утицајем алкохола, 23 због управљања прије стицања права и три возача из осталих разлога, те да су из саобраћаја искључена и 53 возила.

Трифковић је подсјетио возаче да у периоду од 15. новембра до 15. априла, без обзира на временске услове, сва возила морају да посједују заимску опрему.

Он каже да ће полиција и даље вршити појачану контролу посједовања зимске опреме, додајући да се у случају непосједовања изриче новчана казна од 40 КМ и по потреби такво возило искључује из саобраћаја.