latinica  ћирилица
12/11/2019 |  09:05 | Аутор: СРНА

Одржана премијера филма "Дневник Диане Будисављевић"

У Београду је премијерно приказан филм "Дневник Диане Будисављевић", истинита прича о држављанки аустријског поријекла која је за вријеме Другог свјетског рата спасила више од 10.000 српске дјеце из усташких логора.
Премијерно приказан "Дневник Диане Будисављевић" (фото: Promo/Anastasija Zec) -
Премијерно приказан "Дневник Диане Будисављевић" (фото: Promo/Anastasija Zec)

Филм је приказан синоћ на три распродате пројекције на фестивалу Слободна зона, а екипа предвођена редитељком Даном Будисављевић поздрављена је овацијама.

Дана Будисављевић је захвалила публици у име цијеле филмске екипе, наводећи да је ријетка прилика да су могли да чују свједоке како говоре, јер је њима најтеже да о томе говоре, саопштено је из дистрибутерске компаније Фејм солушнс.

- Они су свједоци колико је Диана учинила, а и ви сада видите колико су то различити животи које су водили и како свако има своју причу. Они су свједоци да је живот побиједио смрт и да је добро побиједило зло - рекла је Дана Будисављевић.

Публици су се поклонили редитељка, продуценти и екипа филма, уз глумце Мирјану Карановић и Тихомира Станића, као и свједоци ових догађаја Живко Зеленбрз, Нада Влаисављевић и Милорад Јандрић.

Влаисављевићева је захвалила постхумно Диани Будисављевић "у име све дјеце које је спасила из усташких логора и испричала истиниту причу осуђену на заборав".

Јандрић је рекао да је све што је публика видјела на филму жива истина и замолио да се она пришири даље.

Зеленбрз је рекао да је редитељка Дана направила маестрално дјело и да је успјела да никога не оптужи, већ да се сви заједно боре да се ово више никада никоме не понови.

Дана Будисављевић је стигла у Београд након њемачке премијере филма на фестивалу у Котбусу, на којем је овај филм добио награду за најбољи дебитантски филм.

Међу званицама у публици били су амбасадор Хрватске Гордан Бакота и амбасадор Њемачке Томас Шиб, као и представници Удружења логораша Србије и Музеја геноцида Србије.

Премијера је окупила и познате личности, као што су Слобода Мићаловић, Пеђа Бјелац, Наташа Нинковић, Светлана Бојковић, Гордан Кичић, Александар Ђурица, Срдан Голубовић и Дарко Лунгулов.

Овај филм је апсолутни побједник Пулског филмског фестивала са шест освојених признања, истинита је прича о држављанки аустријског поријекла удатој за љекара православне вјероисповијести у Загребу, која је за вријеме Другог свјетског рата, спасила више од 10.000 српске дјеце из НДХ логора. од сигурне смрти.

Филм хрватско-словеначко-српске копродукције "Дневник Диане Будисављевић" публика ће моћи да погледа у биоскопима широм Србије од четвртка, 14. новембра, након данашње новосадске премијере у биоскопу Арена синеплекс.