latinica  ћирилица
12/11/2019 |  01:11 ⇒ 01:21 | Аутор: РТРС

"Пијавице" отвориле Први кадар

Премијерном пројекцијом филма "Пијавице" редитеља Драгана Маринковића, у Зворнику је свечано отворен 13. Међународни филмски фестивал Први кадар.

Током шест фестивалских дана, љубитеље филма у Зворнику и Источном Сарајеву очекује квалитетан и садржајан програм, а у такмичарском дијелу биће приказана 33 филма из 16 земаља.

Остварење Драгана Маринковића шпијуснка је прича с краја 20. вијека на трусном подручју Балкана.

- Морам да вам кажем да највише волим учешћа на мањим фестивалима, у мањим градовима, тако да ме веома радује што сам у Зворнику - рекао је Маринковић.

Специјални гост Фестивала је глумац Лазар Ристовски, којем је за допринос развоју филма уручено специјално признање "Капија Зворника".

- Величина фестивала огледа се у величини филмова које приказује. Фестивали су, по мени, увијек битни, зато што на фестивале долазе да гледају филмове и они људи који и не иду у биоскоп, па искористе фестивал као једно мјесто гдје се свечано излази, долази и показује - каже Ристовски.

Осим филмских пројекција, у наредних шест дана, у оквиру Фестивала биће одржан и Кидс фест, едукативне радионице за основце, али и промоција четири књиге. Циљ је децентрализација културе, нагласио је режисер Драган Елчић.

- Вјерујем пуно у ову причу, јер је она срцем прављена, а кад се нешто прави срцем и љубављу, то нико не може зауставити - истакао је Елчић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић навео је да су овом граду потребни догађаји попут овог.

Фестивал ће бити завршен 16. новембра у Источном Сарајеву, када ће бити додијељене награде најбољима. Покровитељ је и ове године Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Повезане вијести:

Ристовски и Маринковић у Зворнику