latinica  ћирилица
08/11/2019 |  17:53 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Москва неће у Споразум о забрани нуклеарног оружја

Русија се неће придружити Споразуму о забрани нуклеарног оружја, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик) -
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик)

Он је рекао да Русија вјерује да је елиминисање нуклеарног оружја могуће само у контексту свеобухватног и потпуног разоружавања.

- Желим још једном да нагласим да се Русија неће придружити овом споразуму. Циљ изградње свијета без нуклеарног оружја јесте заједнички, али га не би требало достизати једностраним и прилично арогантним методама као што је предвиђено у документу споразума - поручио је Лавров.

Лавров је напоменуо да Русија инсистира на томе да је потпуна елиминација нуклеарног оружја могућа само уз једнаку и недјељиву безбједност за све, укључујући земље које посједују нуклеарно оружје у оквиру Споразума о неширењу нуклеарног оружја.

Руски министар упозорио је да је опасна и обмањујућа тенденција да се земље присиле да одустану од нуклеарних арсенала без вођења рачуна о њиховим стратешким и безбједносним интересима, јавио је ТАСС.

Шеф руске дипломатије додао је да је Русија убијеђена да се данашњи ризици и пријетње од ширења оружја могу уклонити само уз строго поштовање Споразума о неширењу нуклеарног оружја, уз вођење рачуна о равнотежи између неширења, разоружавања и мирнодопског коришћења нуклеарне енергије.