latinica  ћирилица
08/11/2019 |  17:41 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Додик: СДС-у и ПДП-у важнија БиХ од Републике Српске

Заједнички клуб СДС-а и ПДП-а покренуо је иницијативу за промјену Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, да би се именовале комисије и одблокирао рад Дома. До сада је инцијативу потписало 14 посланика. Коментаришући иницијативу, српски члан Предсједништва Милорад Додок рекао је да је БиХ, Шаровићу и Бореновићу, важнија од Републике Српске.

Искључиви и једини циљ иницијативе је да се у Представничком дому ратификују бројни Споразуми, "тешки" двије милијарде марака, од чега се стотине милиона односи на пројекте у Републици Српској-истичу предлагачи. На наше подсјећање да су посланици СДС-а у претходном сазиву неријетко били против сличних финансијских споразума, Мирко Шаровић одговара оптужбама да су нам питања спремали његови политички противници.

- Видим да сте се одлично припремили за ове датуме. Они који су Вам дали те податке сада блокирају милијарду марака који су пријеко потребни Српској ради тога да би остварили неке друге циљеве и управо ради потребе за инвестицајама у Републици Српској, ми смо се одлучили за овај корак - истакао је Мирко Шаровић, предсједавајући Клуба посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому ПС БиХ. 

Шаровић и Бореновић надају се да ће њихову иницијативу подржати 22 посланика, а да би била усвојена, потребно је да је у Представничком дому подржи најмање пет посланика из Српске. Ако то и постигну, значи ли то нову парламентарну већину на нивоу БиХ?

- Ово је иницијатива и ово је потребна већина искључиво за ову измјену. Немојте имати дилему, немамо намјеру да на бази већине ако је добијемо радимо било шта друго, јер нам је искључиво циљ да одблокирамо рад Дома - поручио је Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Представничком дому ПС БиХ.

Према понуђеном приједлогу, ако странке не доставе имена својих кандидата, Колегијум дома попуњавао би Комисије. Ако Колегијум то не уради, измјенама Пословника предвиђено је да се Комисије конституишу од политичких партија које су доставиле своје приједлоге.

- Њима је важнија БиХ него Република Српска. Мислим да су постали у служби неких интереса да усложне ситуацију у БиХ и да покушају институције БиХ да наметну другим нивоима власти и ми се боримо протиов тога - рекао је Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ и Републике Српске. 

Ако је судити по јучерашњој изјави Бакира Изетбеговића у Мостару, да поздравља сваки приједлог да се одблокира рад парламента, СДА би могла да подржи иницијативу СДС-а и ПДП-а. То значи да би Денис Звиздић могао да сазове сједницу Представничког дома већ средином наредне седмице, врло вјероватно без Борјане Кришто и Небојше Радмановића.

- Најаву оваквих потеза чули смо од Адила Османовића, шефа Клуба посланика СДА на прошлом Колегију. И за 15 дана се као извођачи радова појављују Шаровић и Бореновић, што довољно говори да постоји њихова потреба да се задрже у фотељама, да они буду избор Изетбеговића, што је њихово легитимно право - нагласио је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ. 

Представнички дом Парламентарне скупштине има шест сталних Комисија, од којих свака девет чланова. Важећи Пословник налаже да одражавају распоред мјеста у Дому и да трећина чланова Комисије мора да буде из Републике Српске. У случају да иницијатива буде прихваћена, четири посланика СДС-а и ПДП-а били би чланови најмање по двије Комисије, Шаровићу и Драгану Мектићу то би био додатни напор, с обзиром да су и даље и министри.