latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:35 | Аутор: СРНА

Економија Србије на путу даљег снажног раста

Европска комисија оцијенила да је економија Србије, упркос глобалном успоравању, на путу даљег снажног раста, заснованог на инвестицијама, домаћој потрошњи и повећању запослености.

Европска комисија је у најновијој, јесењој економској прогнози констатовала да раст привреде Србије остаје чврст, да земља остварује рекордно висок прилив страних директних инвестиција који подржава раст извоза, те да су ризици по будући развој избалансирани и да је буџет у одличном стању.

У прогнози се наводи да је пројекција привредног раста Србије за ову годину повећана за 0,1 процентни поен на 3,2 одсто, те да се за идућу годину предвиђа даљи раст бруто домаћег производа /БДП/ од 3,8 процената, а за 2021. годину 3,7 процената.

Комисија очекује наставак реалног раста плата у Србији, што ће заједно са повећеним државним трансферима подстаћи потрошњу у домаћинствима, нарочито у 2020. години.

- Очекује се да ће и државна потрошња наставити да директно подржава економске активности кроз већу јавну потрошњу и капиталне издатке - наводе у Комисији.

Када је ријеч о инвестицијама, очекује се да њихов раст буде и даље снажан и да Србија настави да привлачи "рекордно високе и различите директне инвестиције".

Из Европске комисије упозоравају на спољне ризике због "геополитичких и трговинских тензија", али сматрају да су они избалансирани и да у Србији постоји значајан простор за политику подршке привредном расту, пренио је Тањуг.

Европска комисија закључује да су стабилан економски раст, повећан број запослених, као и раст плата омогућили да Србија одржи добре фискалне перформансе.

- Предвиђени дефицит се креће око средњорочног циља дефицита од 0,5 одсто БДП-а, а предвиђа се пад државног дуга испод 50 одсто БДП-а - наводи Европска комисија