latinica  ћирилица
08/11/2019 |  12:36 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Макрон је рекао истину о БиХ и џихадистима

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је истину када је изјавио да је БиХ темпирана бомба и да се суочава са проблемом џихадиста повратника, и представници српског народа треба да инсистирају на ширењу те истине у међународној заједници, рекао је Срни политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Осврћући се на Макронову изјаву, Анђелковић истиче да је јасно да је
Запад направио од БиХ "геополитичког мутанта".

- Својим наметањем промјена Дејтона довео је до потпуно нефункционалног система и сад вјештачки одржава БиХ, која не може да опстане, јер два од три народа свакако не желе да живе у њеним оквирима - закључује Анђелковић.

Он је напоменуо да Макрон ту истину о БиХ није изнио због своје правдољубивости, већ зато што је процијенио да му се исплати, али у његове намјере не треба много улазити.

- Треба само да се сагласимо са њим и да инсистирамо на ширењу те истине у међународној заједници, јер уистину, ако желе стабилну Европу, мораће да коначно крену путем реформи, а то подразумијева рјешавање косовског питања подјелом, али и давање права на раздруживање и самоопредјељење народима БиХ - рекао је Анђелковић, који је и директор Форума за одговорну политику.

Макрон је у интервјуу листу "Економист" оцијенио да је БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и суочава са проблемом повратка џихадиста, те истакао да се морају реформисати процедуре за чланство у ЕУ, "јер оне више не служе сврси, нису стратешке, нити политичке, већ превише бирократске и неповратне".

- Морате бити у стању да у неким тренуцима размотрите питање реверзибилитета. Друго, ако сте забринути за овај регион /Балкана/, главно питање нису ни Сјеверена Македонија, ни Албанија, већ БиХ. Темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и која се суочава са проблемом повратка џихадиста јесте БиХ - навео је Макрон.