latinica  ћирилица
08/11/2019 |  11:22 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Невесиње: Обиљежена слава БОРС-а и годишњице митровданских битака (ФОТО)

У Невесињу се данас обиљежава Дан општине и крсна слава Борачке организације Републике Српске - Митровдан и одаје пошта палим војницима у митровданским биткама 1992. и 1994. године. У току је свечана академија у Дому културе "Небојша Глоговац".

Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом у Цркви Вазнесења Господњег у Невесињу, парастосом и полагањем вијенаца на Тргу слободе на централном споменику борцима Невесиња погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Литургију је служио владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије.

Присуствовали су представници локалних и републичких институција, представници херцеговачких општина, борачких удружења, породица погинулих бораца, и борци - учесници одбране Невесиња и стварања Републике Српске.

Фото: РТРС

Одржана је и свечана сједница Скупштине општине на којој су заслужним појединцима додијељена највиша општинска признања.

За изузетан допринос развоју општине кроз бројне пројекте међу којима су рјешавање проблема водоснабдијевања након 50 година, изградња Хидроелектране Дабар, путне инфраструктуре и запошљавања, Плакету општине добио је посланик у НСРС Илија Таминџија.

Таминџија је рекао да је Повеља признање за све његове сараднике у Невесињу и у Хидроелектранама на Требишњици гдје је запослен дуго година. Истакао је да су у Невесињу посљедњих година реализовани бројни пројекти.

Плакету Свети Димитрије за успјехе у атлетици добио је Дражан Куљић.

Митровдан је посебан празник за становништво овог дијела Херцеговине и Републике Српске. Осим што га борци празнују као крсну славу, Митровдан је Дан општине и дан када су борци Невесињске бригаде, у два наврата, 1992. и 1994. године, одбранили Невесиње и српску Херцеговину.

Биле су то битке за опстанак, против многоструко јачег и опремљенијег непријатеља. Нажалост, у тим биткама, старадала су шездесет четири борца.

Крсна слава Борачке организације - Митровдан обиљежава се широм Српске.

Поводом крсне славе Борачке организације, честитке су упутили предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Програм поводом Митровдана почео је јуче полагањем вијенаца на спомен-парку на Гвозду и посјетом спомен-соби.

Повезане вијести:

Рогић: Бањалучки борци не смију бити заборављени