latinica  ћирилица
08/11/2019 |  09:31 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Редовне студенте стимулишемо да остану у Српској

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да ће сви редовни студенти јавних високошколских установа у Српској, који дају годину за годином, без обнова, од наредне године имати бесплатно школовање, било да су на првом или на другом циклусу студија.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је истакао да је то највећа новост коју студентима доноси нови закон о високом образовању, а чији преднацрт је припремило Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

- Редовне студенте ослобађамо плаћања школарине, а тиме желимо да их стимулишемо да остају овдје, те да дамо додатни мотив онима који можда нису мислили да студирају на јавним универзитетима - рекао је Рајчевић за данашњи Еуроблиц.

Он је додао да та мјера не долази без услова, али помаже онима који имају амбицију да буду најбољи.

- Планирамо и посебне подстицаје за редовне студенте трећег циклуса студија, односно оне који у Српској хоће да докторирају - најавио је Рајчевић.

Говорећи о пооштравању услова за избор у наставно-научна звања, он је рекао да се на тај начин подиже љествица квалитета.

Према његовим ријечима, до сада је требало да доценти имају три научна рада из области за коју се бирају објављена у научним часописима и зборницима са рецензијом, а сад треба и да је најмање један објављен у научном часопису међународног значаја или научном скупу међународног значаја.

Рајчевић је навео и да је новина да онај ко се пензионише у складу са прописима Федерације БиХ, Брчко дистрикта или друге државе не може изводити наставу у Српској.

- То је подстицајна мјера за развој наше академске заједнице. Али, новост је и да универзитет може наставницима са других високошколских установа из земље и иностранства додијелити звање гостујући професор, што је пракса са Запада. Ако неко има истакнуто име у некој области, можемо му додијелити ту почасну титулу и ангажовати да овдје предаје - нагласио је Рајчевић.

Он је рекао да ће овим законом, супротно мишљењима и онима који су ширили страх у академској заједници, бити дата додатна аутономија високошколским установама, али ће заузврат бити тражена већа одговорност од менаџмента тих установа.

- Мислим да је то фер. Морају се полагати рачуни држави јер је она та која стратешки усмјерава систем високог образовања, а не интересни лобији или неко трећи - нагласио је Рајчевић.

Он је навео да су у протеклих 15 дана од како је објелодањен текст преднацрта новог закона о високом образовању стигли позитивни сигнали из великог дијела академске заједнице.

- Постоје и даље одређени џепови незадовољства, али мислим да су то првенствено они који ће имати потешкоћа да буду бирани у звања у складу с новим условима или они којима се једноставно не свиђају реформе у високом образовању. А има и таквих - рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Рајчевић је нагласио да се, на трагу онога што је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик говорио, а и он понављао, руководећи се неким случајевима који су одјекнули у јавности, у закону сада даје могућност да Министарство изрекне административну мјеру привремене забране обављања дјелатности одређеној високошколској установи на којој се установи значајно одступање од одредаба овог закона, а посебно негативни трендови као што су такозване лажне дипломе, до окончања судског поступка.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске сматра да је врло битно и да се подстиче спој привреде и научноистраживачке заједнице, додајући да се зато сада први пут уводе представници привреде и у управљачке органе јавних универзитета, као и у Савјет за високо образовање, који ће убудуће имати значајну улогу у систему.