latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:30 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Отворена изложба поводом 90 година од рођења Примакова

Представници Удружења "Глас Републике" отворили су данас у Бањалуци изложбу поводом 90 година од рођења Јевгенија Примакова, на којој су изложени документи и слике Архива спољне политике Руске Федерације.
Отворена изложба поводом 90 година од рођења Примакова - Фото: РТРС
Отворена изложба поводом 90 година од рођења ПримаковаФото: РТРС

Предсједник овог удружења Миле Аљетић истакао је да је Примаков један од људи који су обиљежили политичку арену 20. и почетка 21. вијека, те подсјетио да је у најтурбулентнијим временима, послије распада СССР-а, у Русији успоставио политички ред, а у УН штитио српске интересе у вези са Косовом и Метохијом.

- Српски народ Примакова памти највише по томе што је, када је НАТО почео бомбардовање бивше Југославије, на пола службеног пута ка Америци окренуо авион и вратио се у Москву - рекао је Аљетић новинарима.

Он је напоменуо да Удружење "Глас Републике" окупља раднике, некадашње и садашње студенте Универзитета у Бањалуци који су одрасли и живе у Републици Српској и желе да допринесу афирмацији уставноправног положаја Републике Српске.

- Ова изложба, која ће бити отворена до краја новембра, још је једна наша активност с циљем успостављања сарадње и промовисања културне, политичке, привредне и хуманитарне сарадње Републике Српске и Русије - рекао је Аљетић.

Замјеник амбасадора Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц изразио је задовољство што присуствује отварању изложбе, која представља наставак добре сарадње Русије и Републике Српске.

- Ово је прилика да промовишемо нашу културу и историју, као и све друге активности у вези са развојем пријатељских односа наша два братска народа - рекао је Керестеџијанц.

Јевгеније Примаков, српској јавности најпознатији по томе што је окренуо авион изнад Атлантика, док је био на путу за САД, када је НАТО Алијанса отпочела бомбардовање Савезне републике Југославије, најблиставији је примјер државништва и одбране националних интереса у најтежим временима.