latinica  ћирилица
07/11/2019 |  11:24 | Аутор: СРНА

У МИП-у до сада извршена три инспекцијска надзора

Управни инспекторат Министарства правде у Савјету министара у техничком мандату, поступајући по иницијативама Синдикалне организације МИП-а БиХ за инспекцијски надзор, од маја до јула извршио је више инспекцијских надзора у МИП-у и том приликом изузео већу количину документације, потврђено је за Срну у овом министарству.
МИП БиХ - Фото: РТРС
МИП БиХФото: РТРС

Првобитно је, путем посредног инспекцијског надзора, затражено изјашњење по предметној иницијативи за инспекцијски надзор као и достављање релевантних доказа, а по запримању и анализи започео непосредни инспекцијски надзор који се одвијао кроз до сада извршена три инспекцијска надзора, наводе у Министарству правде.

Приликом вршења инспекцијских надзора изузета је већа количина документације.

На основу до сада неспорно утврђених чињеница поступајући управни инспектор је, у складу са законом прописаним надлежностима, 23. септембра донио рјешење којим је МИП БиХ наложио да се исправе одређене утврђене неправилности.

- Анализа преостале изузете документације је у току, те уколико се утврде друге неправилности за које Управна инспекција има надлежности, наложиће њихово исправљања, односно предузети друге законом прописане мјере - речено је у овом министарству.

Срна је раније објавила да је Синдикална организација МИП-а БиХ послала 7. маја Управном инспекторату Министарства правде документацију која врви од неправилности и незаконитости у МИП-у, а на коју се се оглушили и министар иностраних послова Игор Црнадак и његов шеф кабинета Саво Шкрба.

Идентичну документацију Синдикат МИП-а прослиједио је и Агенцији за државну службу, као и кабинету самог министра, замјеника и скеретара. Документација садржи велики број, између осталог, примјера злоупотреба функције, страначког непотизма /ПДП/, кршења националне заступљености у МИП-у, кршења одлука и правилника, као и доказе да се на конкурсима примају искључиво партијске колеге и њима подобни. Документација садржи 78 страница доказног материјала.

Синдикат МИП-а је 21. маја поново послао писмо у коме је указано на "директно кршење одлуке коју је лично потписао Црнадак, а која се тиче услова и начина упућивања службеника у дипломатско-конзуларна представништва, као и самог напредовања у служби гдје постоји низ недосљедности.

У тексту се додаје да су прекршени и споразуми Предсједништва БиХ о ротацији у ДКП, као и национални баланс по попису из 1991. године.

Синдикат МИП-а поново је 5. августа доставио материјал са новим доказима страначког непотизма у овом министарству Управном инспекторату Министарства правде.

Добар дио навода Синдиката МИП-а потврђен је налазом Управног инспектората Министарства правде који им је достављен 26. септембра. Након прегледаних досијеа по пријави Синдиката МИП-а у великом броју случајева је пронађено да нема потврда о радном стажу које су обавезно наведене у сваком конкурсу, као и положених јавних испита који су новозапослени дужни положити у року од шест мјесеци након пријема у радни однос.