latinica  ћирилица
06/11/2019 |  18:18 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

У понедјељак посебна сједница НСРС о неуставној трансформацији "Дејтона"

Посланици Народне скупштине Републике Српске, у понедјељак, 11. новембра, изнијеће став о неуставној трансформацији БиХ.

Колегијум је заказао посебну сједницу, а могућност обраћања имаће представници свих политичких партија. Међутим, владајући и опозиција о овом питању нису јединствени.

Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске – једина је тачка дневног реда, о којој ће се у понедјељак изјашњавати посланици. Одржавање сједнице предложила је владајућа коалиција, која је информацију и припремила и подијелила у три сегмента.

- Околности и природа дејтонске структуре БиХ, затим сегмент неуставних интервенција на Устав БиХ. На крају постоји један сегмент информације гдје су набројане и обавезе институција Републике Српске да стану у заштиту владавине права и Дејтонског споразума - рекао је Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС.

У СДС-у и ПДП-у сматрају да се сједницом даје непотребна важност декларацији СДА и да ће допринијети јачању тензија.

- Неће бити резултата од те сједнице. Можемо направити и напричати закључак на 100 страна, на пола стране - ти закључци се неће "пикати" - тврди Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС.

- Мислим да би и расправа на Посебној сједници НСРС, а и у овој фази припреме била много рационалнија и другачија да смо и ми из опозиционих странака позивани на вријеме да учествујемо у припреми сједнице - сматра Перица Бундало, шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС.

Жунић од опозиције очекује да ће схватити да је дошло вријеме за заједничко заузимање ставова. Објаснио је и због чега их нису позвали на заједничку припрему сједнице.

- Ми смо у овом тренутку потпуно различите политике и овај концепт који ми заступамо сигуран сам да они не би на прави начин ни препозали - истиче Жунић.

Како на сједницу гледају представници Бошњака у парламенту Српске, биће познато у петак, након Предсједништва СДА. Колегијуму нису присуствовали, јер су то мјесто изгубили након што је Сенад Братић смијењен с функције потпредсједника.