latinica  ћирилица
06/11/2019 |  17:16 | Аутор: СРНА

Бошњачки политичари желе да владају Централном банком (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић оспорава попуњавање Управног одбора Централне банке БиХ, чиме онемогућава да Срби и Република Српска имају представнике у том одбору, те истакао да оваквим потезима бошњачки политичари настоје да овладају том банком.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Он је рекао да се чланови Предсједништва БиХ на данашњој сједници нису могли усагласити о овом важном питању, чиме се наноси штета српском народу и Републици Српској.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву појаснио да је прије неколико мјесеци Предсједништво БиХ разријешило два члана Управног одбора Централне банке БиХ јер је за то надлежно.

- Онда су се неки жалили, па је Суд БиХ одредио привремену мјеру забране спровођења те одлуке. Прије неколико дана Суд је поништио ту привремену мјеру, што је требало да значи да се успоставља стање избора који је био раније дефинисан - навео је Додик.

Додик је рекао да Џаферовић оспорава да се попуни Управни одбор Централне банке што је веома лоша порука и додао да се томе, као српски члан Предсједништва БиХ, супроставио.

- Указао сам му на члан 13 Закона о Централној банци који каже да недостајући члан Управног одбора мора одмах да буде попуњен у складу са чланом осам тог закона, а тај члан каже да Централна банка има Управни одбор од пет чланова - нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је ријеч о спекулацији и покушају да преостала три члана Управног одбора сада одлучују о пословима Централне банке у којима нема Срба, што је неприхватљиво.

- Џаферовић сматра да је потребно да се чека одлука Суда на бази приватне тужбе коју су поднијела лица из Централне банке. То значи да треба да престану да раде сви органи у БиХ на бази приватних тужби - рекао је Додик и додао да и он може да подноси тужбе и тако обустави рад многих институција.

Он сматра да су испразни захтјеви Џаферовића о владавини права и да је то само покушај да бошњачки члан Предсједништва БиХ искористи своју политичку позицију за додатну дестибилизацију на нивоу БиХ и отварање још једног проблема.

Додик је истакао да је међу члановима Предсједништва јасно да неприкосновено припада констититувном народу, у овом случају Србима, право да предлаже попуну тих људи.

- По овоме је промијењена и та пракса, зато што се жели да се овлада Централном банком са становишта политика које долазе из Сарајева - сматра Додик.

Српски члан Предсједништва навео је да је са остала два члана синоћ у Источном Сарајеву разговарао пет часова о многим питањима.

- Сагласили смо се да правосудни систем не ваља, да више одговара странцима него домаћој јавности, да систем јавне набавке у БиХ генерише корупцију и криминал, па је неопходно на том плану учинити све што је могуће, те да се ријеши проблем миграната на конзистентан начин. Данас када смо дошли у позицију да о томе одлучујемо - ништа од тога није било - рекао је Додик.

Суд БиХ донио је у јулу рјешење о привременој мјери забране примјене одлуке о разрјешењу чланова Управног одбора Централне банке БиХ Триве Маринковића и Љубише Владушића, коју је у јуну донијело Предсједништво БиХ.

Повезане вијести:

Додик: Једини реметилачки фактор за формирање власти на нивоу БиХ је СДА (ВИДЕО)