latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:51 | Аутор: СРНА

Свједок без информација о заробљеницима одреда "Eл муџахедин"

У наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће, свједок одбране Фадил Имамовић изјавио је да су органи у војсци могли имати информације о заробљеницима одреда "Ел муџахедин", али да о томе није знао ништа.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Током унакрсног испитивања тужилац Седин Идризовић предочио је Имамовићу, који је био помоћник команданта за безбједност 35. дивизије такозване АБиХ, документе потчињених и претпостављених јединица.

У редовном борбеном извјештају 328. бригаде наводи се да је чета ове јединице 11. септембра 1995. године заробила 61 војника и да их је одред "Ел муџахедин" преузео, на шта је свједок рекао да су тада то биле уобичајене информације и да су се сви бавили борбеним активностима.

Он је навео да је он за вријеме акције "Фарз" био у команди дивизије, а да су извјештаји достављани на истурено командно мјесто, гдје је био командант, преноси Бирн.

На питање да ли му је познато да је његов замјеник Хамдија Шљука ишао у камп одреда да провјери информације о отмици заробљеника, Имамовић је рекао да то није знао, додавши да је било могуће да су његови референти имали детаљније информације са терена које су просљеђивали команданту.

Тужилац је питао свједока зашто се у документу 35. дивизије из јула 1995. помиње 11 заробљеника одреда "Ел муџахедин" у селу Ливаде, као и да је с њима разговарао обавјештајац.

Имамовић је поновио да је, прије него што је отјеран, успио узети основне податке од три заробљеника која је видио, као и да не зна да ли је неко послије њега долазио.

Свједок је остао при ставу да је обука коју су вршили припадници одреда "Ел муџахедин" за припаднике такозване АБиХ била контрапродуктивна.

Тужилац му је предочио извјештај 35. дивизије у којем се наводи да су припадници одреда "својим моралом и начином живота постали узор нашим борцима", на шта је Имамовић одговорио да су то наводи помоћника команданта за морал.

Судију Миру Смајловић интересовало је да ли је та обука била добровољна или обавезна, на шта је свједок рекао да је била више на принципу добровољности.

На њено питање ко је препознао вриједности одреда "Ел муџахедина" да би они едуковали припаднике такозване АБиХ, Имамовић је одговорио "команда дивизије" и то "превасходно да би се прихватиле ратне вјештине".

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса такозване АБиХ, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници тог одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 заробљена српска цивила и војника.

Наставак суђења заказан је за 13. новембар.