latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:11 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Болница "Србија" - најбољи пословни резултати у посљедњих пет година

Нови објекат Болнице "Србија" у Источном Сарајеву потпуно је оправдао своју намјену и ова установа је у октобру остварила најбоље резултате пословања у посљедих пет година – истакнуто је након састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са управом болнице. Додик је посјетио и Источно Ново Сарајево.

У Болници “Србија“ у октобру су хоспитализована 1.122 пацијента, док је досадашњи мјесечни просјек био 850. То потврђује чињеницу да становништво враћа повјерење у ову установу и услуге које им се пружају. Спектар услуга све је шири...

- Први пут су пружене услуге васкуларне хирургије од кад болница постоји, дјечије ортопедије и ево послије шест година  смо вратили услугу торакалне хирургије и најбитније је што доктори који долазе, нису ту само да би пружили услугу пацијентима, него упоредо едукују наше кадрове - истиче Небојша Шешлија, директор Болнице "Србија".

Изразивши задовољство што се враћа повјерење народа у болницу и што је с тимом људи радио на релизацији овог пројекта, Додик је охрабрио управу да предано ради на успостављању најоптималније могуће организације. Али исто тако, додаје, обавеза државе је да заштити њихове услуге и послове што, између осталог, подразумијева и промијену односа према специјализацији кадра.

- Немогуће је да се деси да држава плати 400-500 хиљада марака неком доктору специјализацију да иде вани и да он се врати овдје и након годину дана да оде, дакле мораће да се веже уговором да остане, ако хоће да му држава плаћа специјализацију мораће остати ту једно вријеме и ми ћемо сада у оквиру владиних институција и министарстава третирати то питање веома озбиљно - истакао је Додик.

Указујући и на неодговоран однос према здравственом систему Српске, најчешће приватних ординација, које дају упутнице за установе у Федерацији, Додик је додао да ће тражити да се ускоро регулише и ово питање и одреде мјеста гдје се могу слати пацијенти, јер се због досадашње праксе енормно троши новац на услуге које се могу пружити у Српској. Осим Болницом "Србија" Додик је изразио и задовољство динамиком изградње капиталних пројеката у Источном Новом Сарајеву – трга, позоришта и спортске дворане.

- Пројекти који су започети 2018. године, сада завршавамо грубе грађевинске радове, надамо се ако нам вријеме дозволи да ћемо затворити спортску дворану и тиме омогућити да до половине године буде готов Трг Републике Србије и сигуран сам да ће красити не само општину Источно Ново Сарајево него и град Источно Сарајево - каже Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево

По два милиона марака, Владе Српске издвојила је за позориште и спортску дворану, а истим износом из донаторских средстава Владе Србије, подржана је изградња трга.

- Драго ми је да поручиомо онима који покушавају да направе подјелу у Републици Српској по систему исток-запад или нешто слично, сјевер-југ,  дато не постоји, постоји само да ли имамо агилну екипу локалних људи који могу да се окупе и који знају шта хоће, а ми то подржимо - поручио је Доик.

Пројекти се настављају– дефинисана је изградња студентског центра, а општина би убрзо требало да добије и ново обданиште, с обзиром да заједно с Бањалуком једина биљежи позитиван природни прираштај у Српској.

Повезане вијести:

Повјерење грађана у болницу "Србија"